vrijdag 10 november 2006

Leuk die afstraffing van Bush, maar...

... Toch vind ik het jammer dat die tot stand is gekomen op verkeerde prioriteiten.

Toen Bush zijn oorlog begon schaarde een groot deel van de Verenigdestaatse bevolking zich achter Bush & zijn medeplichtigen en werd op grote schaal Franse wijn door de gootsteen gespoeld (dat is toch dom, niet?) en werd zelfs de naam French Fries (patatjes) vervangen door Freedom Fries (zo ongeveer het toppunt van schijnheiligheid om ter ere van een niet te rechtvaardige oorlog Frankrijk te 'straffen' omdat het niet mee wilde doen aan die oorlog en vooral om het uitverkoren product te sieren met de naam 'Freedom' (vrijheid). Ook de Country-meidengroep Dixy Chicks werd met een boycott gestraft omdat ze tegen de oorlog waren en Neil Young kreeg nog maar enkele maanden geleden heel wat kritiek na het uitbrengen van een CD met o.a. het nummer «Impeach the President» (= Zet de president af).
Het Verenigdestaatse régime maakte zelfs een onderscheid tussen het "oude Europa", waarin met name Frankrijk, Duitsland en België zich verzetten tegen de oorlog en het "nieuwe Europa", waarin vroegere oostbloklanden maar al te enthousiast wilden deelnemen aan alles wat door de kapitalistische natie bij uitstek gedaan werd.

Het verzet tegen de oorlogsavonturen van de olie- en wapenindustrie onder aanvoering van George Boef ontstond pas toen er meer Verenigdestaatse soldaten (3.000) het leven verloren dan men had verwacht. Ook de enorme kosten van de oorlog (miljoenen dollar per dag!) werd steeds een argument. En eh.... oja, er waren inmiddels ook al honderdduizenden Irakezen gedood.

Tot in de laatste weken en dagen vóór de verkiezingen werden in pro-Democratische krantenartikelen en toespraken de argumenten in die volgorde gebracht: eerst de 3000 Verenigdestaatse soldaten, daarna de enorme kosten - dat lijkt me trouwens niet zo'n groot argument, want dat geld komt wel terug in de vorm van oliewinsten en winsten van vicepresident Dick Cheney's (vroegere?) bedrijf Halliburton - en zo ongeveer "tussen twee haakjes" dan nog die gedode Irakezen.

Laat ik duidelijk zijn: het is goed dat de Democraten op alle fronten gewonnen hebben, want dit is de enige kans om iets te veranderen - waarmee ik helaas niet wil zeggen dat er ook daadwerkelijk iets zál veranderen. Ook de Democratische partij is een conservatieve partij, maar ik heb de indruk dat die net iets meer fatsoen heeft dan de Republikeinse partij...
Ik zou het echter leuk gevonden hebben wanneer Bush afgestraft zou zijn vanwege de leugenachtigheid van zijn oorlogen en vanwege de manier waarop de arbeidersklasse in de VS geslachtofferd werd/wordt ten voordele van de kapitalistische 'bovenlaag'.

Geen opmerkingen: