woensdag 8 november 2006

Bush krijgt flinke klappen en begint zowaar te reageren...

Iedereen heeft intussen waarschijnlijk wel begrepen dat de mid-term elections in de Verenigde Staten tot een overwinning voor de Democrats geleid hebben. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democrats een meerderheid, de gouverneurs van de meeste staten zijn nu ook Democrats en het lijkt erop dat ze ook in de Senaat een meerderheid hebben (het kan nog een tijdje duren voordat dat definitief is vastgesteld, omdat er in twee staten zo weinig verschil is tussen het aantal stemmen voor beide partijen dat mogelijk de stemmen herteld moeten worden).

Het lijkt hoe dan ook toch eindelijk tot het lege hoofd van George Boef door te dringen dat zijn macht danig gekrompen is. Vanmorgen kondigde George aan dat Donald Rumsfeld, voormalig leverancier aan Irak van chemicaliën voor gifgassen en tegenwoordig zo'n beetje hét symbool voor Bush' politiek in Irak, aftreedt. Bush vertelde dat hij en Rum "een aantal ernstige gesprekken" hadden en dat "het tijd is voor een nieuwe leider op het Pentagon" (het Verenigdestaatse ministerie van oorlog). Die nieuwe leider wordt Robert Gates, vroeger hoofd van de CIA. (New York Times vandaag)

Nog enkele dagen geleden had Bush, naar aanleiding van sombere analyses van hoge militairen, zijn vertrouwen in Rumsfeld bevestigd. Bij die gelegenheid waagde hij (Bush) het zelfs te zeggen: "Ik ben tevreden over de vooruitgang die we [in Irak] aan het boeken zijn." (New York Times van 1 november)

P.S.: Ik was nog vergeten te vermelden dat vanavond het Jeugdjournaal het niet eens nodig vond om even te vermelden dat er in de VS een politieke aardverschuiving had plaatsgevonden. Wel nieuws over een mogelijk verbod van de Hell's Angels in Nederland, de verkiezing van "Speelgoed van het jaar" (bijna 3 minuten), het bezoek van de langste man ter wereld aan Brazilië en de nieuwe echtscheiding van Britney Spearney. Eerst dacht ik nog dat de redactie de VS-verkiezingen niet geschikt vonden voor de jonge kijkertjes, maar de echtscheiding van een popsterretje vind ik nou ook niet bepaald vormend.

Geen opmerkingen: