woensdag 8 november 2006

Het is in Nederland NOG niet zo erg, maar ...

... theoretisch zou het hier ook dezelfde kant op kunnen gaan.

Gisteren waren in de VS tussentijdse verkiezingen, waardoor nieuwe leden van het Congres en het Huis van Afgevaardigden en een aantal nieuwe gouverneurs gekozen moesten worden. Al vrij vlug kwamen problemen aan het licht, al werden die bijv. in een artikel in de San Diego Union afgedaan als 'glitches' (probleempjes).

Ook Webwereld wijdt er vandaag een artikel aan, waarbij tevens de link wordt gelegd naar de situatie in Nederland.

De in het Webwereld-artikel genoemde documentaire Hacking Democracy meldde ik eergisteren al, maar voor het gemak heb ik de link hier nog maar eens herhaald. Klik op de naam van de documentaire om hem te kijken en bedenk daarna of vooruitgang per se altijd een verbetering is. Wanneer verkiezingen door stemcomputers (de Nederlandse overheid heeft het nog steeds over 'stemmachines', maar dat woord is onjuist: het betreft geen mechanische apparatuur, maar IT-apparatuur en dus zijn het 'stemcomputers') minder veilig zijn dan stemmen met papier en potlood, dan mogen we dat niet willen.

Lees voor uitgebreide achtergrondinformatie over de risico's van stemcomputers de bijdragen op de site van wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Op deze site vind je ook uitleg over de plaatsen, verspreid over heel Nederland, waar dit jaar met potlood gestemd kan worden, én over de paar eenvoudige dingen die je daarvoor moet doen.

(afbeelding: © by de-proefpers)

Geen opmerkingen: