donderdag 9 november 2006

En in Nederland?

Volgens een onderzoek van de Duitse Friedrich-Ebert-Stiftung (verbonden aan de sociaal-democratische partij SPD) heeft één op de vier Duitsers extreem-rechtse opvattingen. Spits maakt daar in de kop van dat Kwart Duitsers extreemrechts zou zijn, maar dat is behoorlijk overdreven.

De onderzoekende stichting geeft zelf al aan dat het moeilijk is vast te stellen wat het begrip 'extreem-rechts' precies inhoudt, juist omdat er zo veel ideeën zijn die onder die noemer vallen.

Wanneer ik van de ruime interpretatie uit het betreffende onderzoek uitga, ben ik bang dat het percentage Nederlanders met extreem-rechtse opvattingen (en dat hoeven dus geen skinheads te zijn met op hun borst getatoeëerde swastika's, maar ook mensen die bijv. vinden dat de islam een minderwaardig geloof is of dat alle 'buitenlanders' het land uit moeten) nog wel eens hoger zou kunnen zijn dan in Duitsland.

Denk maar aan alle Nederlanders die achter het beleid van Verdonk, achter de ideeën van Geert Wilders en Marco Pastors staan.

Geen opmerkingen: