woensdag 15 november 2006

De Metro meldde vandaag dat "Bataljon 101 Communicatie en Informatiesystemen van de Gevechtsterreurbrigade van de landmacht" deze week in Rotterdam-Rijnmond met een oefening bezig is voor als bijvoorbeeld door een ramp of aanslag de stroomvoorzieningen uitvallen.

Ofschoon we de laatste jaren al diverse keren met grote stroomstoringen te maken hebben gehad, die allerhande oorzaken gehad kunnen hebben (volgens mij waren ze allemaal di- of indirect het gevolg van de privatiseringshype en fusies), waren ze in ieder geval niet het gevolg van een ramp of aanslag. Desondanks moeten we vooral bang blijven voor de dreiging van terreurgroepen, want anders zouden we wel eens kunnen beseffen dat de neoliberale internationale (zeg maar régimes van het genre Balkenende, Blair, Merkel - en natuurlijk op de allereerste plaats van Bush) een veel grotere bedreiging vormen voor de wereldbevolking en, iets minder direct, voor onze burgerlijke vrijheden.

Ook in Groot-Brittannië zijn ze zich bewust van de noodzaak om de burgers bang te houden. In een ander artikel meldt namelijk de Metro vandaag, dat een -anonieme- Britse diplomaat beweerd heeft dat Moslimextremisten geprobeerd hebben om chemische en atoomwapens in hun bezit te krijgen. Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zou daarvoor bewijzen hebben.

Dit verhaaltje kan natuurlijk uit de koker van elke willekeurige fantast komen. Een anonieme diplomaat... het zal wat! Ik kan ook een krant bellen met een bekakt accent en beweren dat ik een verontrust bestuurslid ben van de VVD en daarom anoniem moet blijven, maar toch vind dat de Nederlandse bevolking er recht op heeft om te weten dat RM en VR "het" met elkaar doen. Een anoniem iemand kan best wel zijn wie hij/zij beweert te zijn, maar het kan net zo goed een onruststoker zijn die zich verveelt, of bijv. iemand die atoomschuilkelders of gasmaskers wil verkopen...

Geen opmerkingen: