maandag 13 november 2006

Spanje is nog lang niet verlost van de post-fascistische PP

De Partido Popular (PP), de rechtstreekse erfgenaam van de politiek van dictator Franco, valt sedert de vorige verkiezingen enkele jaren geleden vooral op vanwege het feit dat elke beslissing van de huidige regering aangevallen en aangevochten wordt - in verreweg de meeste gevallen uitsluitend de bedoeling het de regering zo moeilijk mogelijk te maken efficiënt te regeren.

Sinds gisteren wordt het milieu voor de kust van Galicië ook weer geteisterd door een beslissing van de PP van bijna vier jaar geleden. Toen besloot het PP-régime van Aznar namelijk om het in nood verkerende schip Prestige naar de open zee te slepen, daarbij volledig voorbijgaand aan adviezen van terzake kundiger instanties. Zoals te verwachten zonk het schip en verloor het daarbij bijna 77.000 ton ruwe aardolie.

De laatste tijd verschijnen er weer olievlekken in het betreffende gebied en volgens het Oceanografisch Instituut in Vigo zijn die "bijna met absolute zekerheid te wijten aan een scheur of aantasting" van het wrak. Omdat de vlekken al vanaf maart dit jaar opduiken is het uitgesloten dat ze afkomstig zijn van een illegale lozing. Het is, volgens de woordvoerder uit Vigo niet waarschijnlijk dat er belangrijke milieuschade zal ontstaan door deze olie.
(Voz de Galicia van vandaag)

Geen opmerkingen: