dinsdag 28 november 2006

Video-oorlog in Spanje

Enkele dagen geleden werd in Spanje meesmuilend gelachen om een video die door de post-fascistische Partido Popular (PP) was uitgebracht, waarin allerlei gewelddadigheden werden getoond, ongetwijfeld om te suggereren dat de veiligheid in Spanje onder de huidige regering van (de sociaal-democratische) PSOE erg veel te wensen overlaat. Naar al vlug bleek bevatte de video opnamen van geweld onder de PP-regering (onder leiding van José María Aznar) en zelfs drugstaferelen uit Medellín (in Colombia). (Zie mijn stukje Achterbakse (of domme?) post-fascisten van 19 november).

Ongetwijfeld geïnspireerd door dit idee heeft de PSOE nu een video uitgebracht met een selectie van uitspraken van belangrijke PP-ers ten tijde van het régime van Aznar.

Zoals misschien bekend is, is de huidige Spaanse regering onder Zapatero aan het proberen een oplossing te vinden voor het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, die onder Franco ongetwijfeld redenen te over had om verzet te plegen, maar de laatste 30 jaren vooral bezig is zichzelf in stand te houden. Er zijn door de regering enkele voorzichtige afspraken gemaakt, waartegen de PP zich onverbiddelijk en standvastig verzet. Ter ondersteuning van haar eigen agenda worden (door de PP) enquêtes uitgevoerd en demonstraties georganiseerd van ETA-slachtoffers (voor het laatst afgelopen zaterdag), omdat -volgens de PP- niet overlegd mag worden met misdadigers.

Uit de door de PSOE uitgebrachte video blijkt nu niet alleen dat ook het PP-régime probeerde met ETA tot een oplossing te komen, en dat de PP daarin véél verder wenste te gaan dan de PSOE op dit moment. Ook is duidelijk te zien (maar dat was al bekend bij geïnformeerde mensen) dat de PSOE (indertijd in de oppositie) het PP-initiatief wél ondersteunde, omdat
partijpolitieke overwegingen ondergeschikt moeten zijn aan bestrijding van terrorisme.

Wie overigens een beetje op de hoogte is van de situatie in Spanje, weet dat de PP (gesteund door de leiding van de Spaanse RK kerk) maar één duidelijk oogmerk heeft: de PSOE het regeren onmogelijk te maken en zoveel mogelijk kiezers aan het twijfelen te brengen, zodat bij de volgende verkiezingen de erfgenamen van Franco weer aan de touwtjes kunnen trekken.

Geen opmerkingen: