zondag 5 november 2006

Geen verkiezingsdebatten op TV!

Miss-verkiezingen zijn al een walgelijke uitvinding, maar verkiezingsdebatten op TV zijn nog erger: ze zijn niet alleen walgelijk, maar ook misleidend en ondemocratisch.

Er zijn diverse redenen waardoor verkiezingsdebatten niet eerlijk zijn:
  • Onwillekeurig wordt er rekening gehouden met het uiterlijk van de kandidaten - ik hoor(de) tenminste maar al te vaak hoe sexy Femke H is, dat Jan-Peter B. eruit ziet als een mislukte Harry Potter, en dat Wouter B. een lekker kontje heeft;
  • Iemand die een beetje handig is met woorden (zoals Balk, die zowat elke opmerking beëindigt met "Dat is een feit", ook al heeft hij niets feitelijks gezegd) komt overtuigender over dan een ander die misschien veel zinniger dingen zegt, maar minder vlot van de tongriem gesneden is;
  • Niet alle partijen komen aan bod in deze TV-debatten, waardoor kleinere partijen maar al te gemakkelijk over het hoofd gezien worden. Sterker nog: door debatten tussen alleen Balk en Bos lijkt ontstaat misschien zelfs de indruk dat zij de enige twee lijsttrekkers zijn die er werkelijk toe doen.
  • Veel kijkers zullen niet de moeite genomen hebben om de programma's van de diverse partijen te lezen, waardoor ze zich maar al te gemakkelijk zullen laten leiden door de op TV gebruikte kreten.
Mensen die zich niet daadwerkelijk verdiepen in de bedoelingen van de aan verkiezingen deelnemende partijen, kunnen niet op democratische wijze deelnemen aan verkiezingen. Het is dan ook maar beter als ze gewoon thuis blijven en ook niet ge(des)informeerd worden door TV-debatten. Wie niet de moeite neemt om werkelijk bewust te stemmen is niet geschikt voor democratische verkiezingen.
Bij een miss-verkiezing gaat het om de fysieke kenmerken van de deelneemsters (en niet wezenlijk om hun karakter e.d.), bij parlementaire verkiezingen hoort het te gaan om de politieke bedoelingen van de deelnemers (en niet om hun uiterlijk of om de vraag hoe grappig ze zijn).


Voortaan dus geen lijsttrekkersdebatten meer op TV! Is dat goed begrepen?

1 opmerking:

Anoniem zei

En met walging heb ik gekeken naar Balkenende die gast was bij "Raymann is Laat". Ik ben bang dat men er weer met open ogen instinkt. Niks relevants te melden; een slap excuus voor de VOC uitspraak en zijn echte hobby, Formule 1 milieuverzieking met automobielen, verzweeg Balk wijselijk. "Wat een leuke man is hij toch eigenlijk" straalde dit alles uit. Hulde aan de aanpak. Staats-TV optima forma wederom.