donderdag 6 april 2006

Nieuw truukje van de platenmafia...

Door een aantal clubs, waaronder de BSA, is een platform opgericht, dat vindt dat de thuiskopieerheffing verlaagd moet worden, naarmate steeds meer CD's en DVD's beveiligd zijn. (Webwereld van vandaag)

Het klinkt allemaal heel logisch en redelijk, maar de achterliggende bedoeling is meer dan overduidelijk: als de thuiskopieerheffing verlaagd en uiteindelijk opgeheven wordt, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat er ook geen reservekopieën gemaakt mogen worden om bijv. je veel te duur gekochte muziek in de auto af te spelen - of voor het geval een of ander minder slim of eerlijk familielid (wellicht een werknemer van de platenmafia?) een CD in de zon laat liggen. Wil je je CD ook in de auto kunnen afspelen (of in je diskman onder het joggen bijv.) dan moet je maar gewoon je originele exemplaar meenemen of een tweede exemplaar aanschaffen.

Deze engerds blijven maar steeds hameren op hetzelfde aambeeld: de muziek-industrie heeft minder inkomsten door illegale downloads [die helemaal niet illegaal zijn!] en door piraatkopieën. Nou kan ik me nog iets voorstellen bij industrieel (bijv. in Azië) vervaardigde illegale kopieën, maar voor de rest blijven ze maar als een kapotte CD steeds hetzelfde herhalen, in de hoop dat wij begrijpen dat al die "illegale" kopieerders straf verdienen.

Gemakshalve vergeten ze bij hun cijfertjes de gestegen on-line verkoop van muziek mee te rekenen - en waar je hen al helemaal nooit over hoort zijn de woekerprijzen van CD's, en vooral van on-line muzieksites, waar je muziek krijgt in een nog aanzienlijk hogere compressie dan op CD's zelf en vaak met slechts beperkte afspeelmogelijkheden.

De thuiskopieerheffing is natuurlijk een wanstaltige uitvinding, en het staat buiten kijf dat die moet verdwijnen, maar het is even duidelijk dat de prijzen van CD's nu eindelijk eens in verhouding moeten staan met de productiekosten - en ook met de reële levensduur van CD's. Ik ben de gelukkige eigenaar van een aantal grammofoonplaten van bijna 100 jaar oud, die nog steeds met een redelijke kwaliteit af te spelen zijn. Daarnaast heb ik ook enkele CD's van een jaar of 10 oud, die niet meer af te spelen zijn, omdat ze op diverse plaatsen alleen maar rumoer produceren, dat misschien nog het beste te vergelijken is met het geluid van een Verenigdestaats precisiebombardement in Irak.

Geen opmerkingen: