maandag 3 april 2006

Wil Nederland zijn eigen "Irak"?

Henk Kamp, de Nederlandse minus-ter van oorlog, heeft onlangs de Venezolaanse president, Hugo Chávez, (overigens al op 9 maart) een 'onverdraagzame volkspopulist' genoemd, "die met grote ogen kijkt naar de snippertjes voor de kust van Venezuela, die onderdeel vormen van het Nederlands Koninkrijk". Voor de simpele lezer (heb ik die?), hij bedoelt hiermee Bonaire, Curaçao en Aruba.

Ik weet niet of Kamp het woord 'volkspopulist' zelf bedacht heeft. Ik kom het overal tegen in kranten e.d., maar nergens in een letterlijk citaat. Gezien de gemiddelde intelligentie van het balkenkabinetje zou dit kromme woordgebruik best wel eens authentiek kunnen zijn...

Kamp bleef nog even doorkraaien en beweerde dat Nederland een aanval van Venezuela gemakkelijk zou kunnen afslaan, omdat het land met 'slechts een tweedehands marineschip' niet tegen Nederland opgewassen zou zijn (Brabants Dagblad van vandaag). Tja, dat soort domheid is de VS in Vietnam ook rampzalig geworden (en ook in Irak gaat het hard dezelfde kant op).

Gisteravond heeft Hugo Chávez op de Venezolaanse TV Henk Kamp (en bij extensie natuurlijk het régime waarvan hij onderdeel uitmaakt) gekarakteriseerd als "pion van Washington". En inderdaad past de opmerking van de minister met zijn omineuze achternaam (zoek maar op in Van Dale: kamp = strijd) duidelijk in de campagne van Washington om Chávez in diskrediet te brengen.

Maar misschien steekt het Kamp wel dat veel mensen op de (grote) Antillen voor veel zaken afhankelijk zijn van Venezuela: de Venezolaanse TV heeft in ieder geval op Curaçao meer kijkers dan de lokale TV...

Geen opmerkingen: