zaterdag 28 juli 2007

Ja, nee... god is alleen god als er god op staat...

Hugo Chávez, de Venezolaanse president, heeft weer eens een uitbrander gekregen uit een van de twee gebruikelijke hoeken (George Double-Me Boef; en de RK kerk). Deze keer verweet de Hondurese kardinaal Andrés Rodríguez Maradiaga (via een Venezolaans persbureau) Chávez te denken "dat hij een god is en over anderen kan lopen". Tja, dat kan natuurlijk niet, want de enigen die over anderen mogen lopen zijn Bush & kornuiten en paus Maledictus, want die zijn -volgens eigen zeggen- daartoe gemachtigd door hun eigen god. Hugo Chávez reageerde daarop door Rodríguez Maradiaga een "imperialistische clown" te noemen. (Katholiek Nieuwsblad van 25 juli dit jaar; dat blad is overigens niet in staat namen goed over te nemen)

Tja, en gezien de grote invloed die de RK kerk nog steeds heeft in grote delen van Latijns-Amerika, moet Hugo Chávez nu ook nog eens op zijn kop krijgen van niemand minder dan de Hondurese president Manuel Zelaya, want Rodríguez Maradiaga zet zich sterk in "voor de armen" (Katholiek Nieuwsblad van 26 juli) - en dan mag je kennelijk alles zeggen over een ander, zonder rekening te houden met het feit dat Chávez juist enorm veel doet voor de overgrote meerderheid van de Venezolaanse bevolking, die in het verleden in bittere armoede leefde, omdat alle rijkdommen en inkomsten in Venezuela in de zakken van een stelletje patsers terechtkwamen.

De Venezolaanse krant El Universal meldde gisteren overigens dat Hugo Chávez zijn verontschuldigingen had aangeboden aan de kardinaal "voor het geval dat ik hem beledigd heb door hem 'papegaai en imperialistische clown' te noemen"; daarbij nodigde hij hem uit in Venezuela "om de waarheid te zien" van de situatie in Venezuela.

De kardinaal had overigens geïnsinueerd dat Chávez "zich een god acht met het recht om iedereen hoogmoedig te verpletteren" en dat klinkt toch iets anders dan de vertaling in het Katholiek Nieuwsblad, die overigens weer afkomstig is van Catholic World News; katholieken mogen kennelijk de waarheid aanpassen om de reactie van Chávez schriller te laten afsteken tegen de afgezwakte kardinaleske belediging...

Geen opmerkingen: