Het Parool meldde eergisteren dat de deelraad van Zeeburg een voorstel van de VVD heeft afgewezen om de raadszaal te voorzien van een portret van koningin Beatrix, omdat dat de zaal "meer cachet" zou geven.
De VVD was uiteraard, als indiener van het voorstel, vóór - evenals D'66 (zeker vergeten dat Hans van Mierlo een aantal jaren geleden zijn vriendin niet mocht meenemen naar de nieuwjaarsreceptie van Beatrix, omdat hij ongehuwd met haar samenwoonde?), GroenLinks was tegen, de PvdA was verdeeld en de SP was "duidelijk tegen", overigens met een erg goede motivering: "Wij willen wel iets moois, maar dan iets in naam van het volk en de democratie. Wij zijn tegen deze oranje oprisping van de VVD."
Een opvallend detail uit het bericht is trouwens dat een portret van Beatrix verplicht is in vergaderzalen van gemeenteraden (in tegenstelling tot die van deelraden). Waarom zou dat nou zijn? Ik kreeg altijd de indruk dat het Nederlandse volk zo massaal monarchistisch was ingesteld... Of moet die pro-oranje houding nou juist geïnsinueerd worden door die verplichte portretten? Zelfs in de kamer van commissaris Buitendam (van Baantjer) hangt zo'n portret - al kan ik het me bij hem dan wel voorstellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten