maandag 9 juli 2007

Kunnen we misschien eindelijk de dingen eens bij hun naam noemen?

Boeing heeft gisteren haar nieuwe Boeing 787 Dreamliner gepresenteerd, die grotendeels van kunststof gemaakt is en daardoor minder weegt. Daardoor moet, zoals NRC het vandaag noemt, "brandstof worden bespaard" (mede omdat het toestel speciaal gestroomlijnd is wel 20%).

Dat doet me denken aan een vroegere buurvrouw die regelmatig de opruimingen bezocht en steevast na thuiskomst tevreden meldde dat ze weer een bepaald bedrag (bijv ƒ 10,00) bespaard had, omdat ze iets gekocht had, dat vóór de opruimingen ƒ 10,00 duurder was. Ze besefte niet dat ze de opruimingsprijs extra had uitgegeven, omdat ze het artikel anders niet gekocht zou hebben.

Zo is het met vliegtuigen ook: er wordt geen brandstof bespaard, er wordt in het gunstigste geval wat minder verspild.

Het meest schijnheilige was wel de presentatie door James McNerney, die inhaakte op Live Earth en de Boeing 787 aanprees als "milieuvriendelijker voor de aarde". Alsof het Boeing, of welk bedrijf, dan ook worst zal zijn wat er met het milieu gebeurt. Anders zou het wel helemaal ophouden met de productie van vliegtuigen!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Weet je wat mij opviel in he TV nieuws? Dat ze vertelden dat dit toestel minder benzine gebruikte. Ik dacht dat er tegenwoordig alleen nog kerosine gebruikt wordt.

Zo kan ik dus met een gerust hart zeggen dat het toestel helemaal geen benzine verbruikt; dat is pas milieuvriendelijk!

Anoniem zei

plastieken blikje

de firma boing-boing kan dan wel zéggen, dat ze een vliegdoos heeft ontwikkeld die "grotendeels van kunststof" is gemaakt, maar dat waren de vorige versies ook al, toen zat er alleen een amellilium verpakking om, en die is nu ook van plastiek.

als je, zoals ik gedaan heb, even over het net grastuint, dan kom je filmpies en fotoos genoeg tegen waarop je kunt zien dat er ook nog een hele hoop ijzerwaar in dat 787-bakbeest zit, dus voor mij is het alleen maar een "zie ons eens miljeubewusteloos doen"-stunt, niks meer.

en voor die hans 't heertje in de nrc-krant heb ik een paar goedkope oplossingen bedacht, die ze bij boing-boing ook al kenden:
1) als zo'n stuk plastiek kapot gaat in de lengterichting, schuif je er gewoon zo'n krimpkondoom omheen en als je het niet goed kunt lijmen zet je de boel vast met trekbandjes of slangeklemmen (wel grote natuurlijk, niet van die huis- tuin- en keukengevallen)
en
2) als de beschadiging in de rondte is plak je er een (hoe zal ik dat zeggen) kondoom-ring omheen die je vastzet met grote nieten en daarna ondersmeert met superdeluukse selluloze-lak of dat spul waar je zo'n houten karpetvloer ondoordringbaar mee maakt.

dan is de boel weer zo goed als nieuw en daar zien we hier beneden toch niks van.

voor mij geen probleem, want waar ik heen moet, kan ik gerust met de bus komen, en nog voor noppes ook.

dan ga ik toch niet in zo'n vliegende doodskist zitten.