maandag 2 juli 2007

Nu is het het goede moment voor een boycot tegen de VS

Nu Balkenende het goede voorbeeld heeft gegeven door te kennen te geven dat er niet meer gepraat kan worden met gewelddadige landen (en dat impliceert dus de VS en Israel) is het moment aangebroken waarop wij ons als één volk achter zijn eerste zinnige daad op dienen te stellen. (zie mijn artikel Einde vriendschap Balk en Bush? van gisteren)

Met name in de jaren 1970 is het "wapen" van de boycot in allerlei vormen gebruikt.

Zo hadden we de boycot van het Israelische Jaffa-fruit om te protesteren tegen de (toen nog) plannen voor Israelische kernwapens.

Ook werd de Spaanse wurgpaal (die gelukkig tegelijk met dictator Franco verdwenen is) gebruikt om toeristen over te halen een andere vacantiebestemming te zoeken.

Tegen de Zuidafrikaanse Apartheidspolitiek werd geprotesteerd door erop te wijzen dat de in Nederland veel verkochte Outspan-sinaasappels uit Zuid-Afrika kwamen. Ook de Shell kreeg het met de Anti-Apartheids-Beweging aan de stok vanwege zijn banden met dat land.

En nadat Pinochet op 11 september 1973 de Chileense democratie om zeep had geholpen daalde de omzet van -met name uit Chili afkomstige- Granny Smith appels aanzienlijk.

Het wordt daarom nu hoog tijd om -met name- de Verenigde Staten met een boycot te treffen. Om te beginnen zouden diegenen die zo graag de VS willen bezoeken, dat eventjes moeten uitstellen. Dat is so-wie-so beter, want je weet maar nooit of je niet bij aankomst meteen teruggestuurd wordt omdat de anti-terroristen-computer jou verwisselt met iemand anders (zonder dat je het geld voor je vliegticket terug krijgt!). Bovendien wil je toch niet hebben dat de VS zomaar inzicht heeft in je privé-leven (tot zelfs je eetgewoonten toe). (zie in dit verband o.a. mijn artikel De neoliberale internationale en ons eigen leven van afgelopen zaterdag, of Wie is de baas in Europa? van 17 juni 2005) In plaats van de VS zou je ook Canada kunnen bezoeken, of misschien een land als Spanje, dat op dit moment (nadat de postfascisten van de Partido Popular er enkele jaren geleden hun meerderheid verloren) geen bloed aan de vingers heeft.

En als je per se met je kinderen naar het Disney-park in Florida wilt, kun je ook naar Parijs gaan. En als je dan toch in Parijs bent, kun je misschien veel beter naar het Asterix-park gaan. Of wellicht, veel beter nog en ook heel wat milieubewuster, in Alphen aan den Rijn, naar het
Archeon.

Je zou natuurlijk ook Mcdonald's rechts kunnen laten liggen - als je dan per se trek hebt in iets ongezonds,vind je beslist wel ergens een Nederlandse snackbar. En zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden om de Verenigdestaatse economie te laten merken (hoe weinig ook) dat wij bezwaren hebben de politiek van de huidige generatie politici.

Geen opmerkingen: