maandag 9 juli 2007

Palestijnse advocaten tegen Abbas

De advocaten die de voorlopige Palestijnse grondwet opstelden hebben bezwaar tegen de handelwijze van Abbas. Zij zijn het er niet mee eens dat hij zonder instemming van het Palestijnse parlement een nood-regering vormde, nadat hij de Hamas-regering uit had geschakeld.

Advocaat Anis al-Qasem, die de leiding had bij het opstellen van de grondwet, beschuldigde enkele politieke leiders ervan de grondslagen van de grondwet te vernietigen. Hij was ook verontrust door de houding van de westerse machten, die met een boycot reageerden op de democratische verkiezing van een Hamas-regering.

Volgens de grondwet -aldus Al-Qasem en zijn college Eugene Cotran- had Abbas het grondwettelijke recht om eerste minister Ismail Haniyeh opzij te schuiven, maar niet om buiten het parlement om een nieuwe regering samen te stellen of om bepaalde grondwetsartikelen op te schorten, zoals hij verleden maand deed, om te voorkomen dat zijn eerste minister Salam Fayyad parlementaire goedkeuring nodig zou hebben.

Al-Qasem, indertijd aangesteld door Yasser Arafat, lichtte toe dat de macht van de president "met opzet en expliciet erg beperkt" was. (El Universal van gisteren)

Geen opmerkingen: