zaterdag 7 juli 2007

Wie met pek gooit, moet op de blaren zitten! - Tips voor bloggers

Trouw wijdt vandaag een -mijns inziens- niet al te nuttig artikel aan zaken waarmee een blogger rekening moet houden. Een van de tips: "Te veel spelfouten maken het immers onaantrekkelijk [...]". Zit iets in. Ook ik bezondig me wel eens aan spel- of taalfouten (niet te verwarren met mijn eigenzinnige spelling: zoals bijv. in "vacantie", "bureaux", "portemonnaie" en "parapluie"), maar gelukkig kan ik rekenen op de zeer deskundige adviezen en correcties van collega-blogger Drs. Jan-Piet Zondervan.

Trouw zou zichzelf deze tip overigens ook wel eens mogen aantrekken. In een artikel van gisteren (Levenslang vervolgen na vrijspraak is onmenselijk) kom ik het volgende bloempje tegen: "Juist de combinatie van de twee voorstelen is..."
Daarnaast biedt hetzelfde artikel nog het woord "overnieuw" dat volgens de laatste editie van de "Dikke Van Dale" 'gew.' (gewestelijk) is en hier dus eigenlijk niet gebruikt zou moeten worden.

Hou me ten goede. Ik vind het een beetje flauw om over spelfouten te neuzelen. Dat ik het toch doe, komt omdat
Trouw wel aandacht besteedt aan allerlei facetten van de taal (vreemde woorden, synoniemen), maar het niet aandurft om bloggers en aspirant-bloggers ervan te doordringen dat een blog ook iets moet bieden en iets moet blijven bieden. Misschien is het voor mijn buurmeisje leuk om een blog vol te schrijven over de haaruitval van haar kat of over het gekwaak van de kikkers achter de boerderij van haar ouders, maar daarin zullen maar weinig mensen geïnteresseerd zijn. Ook voor veel van dit soort bloggers zelf is er na enkele maanden de lol af, en dan blijft zo'n blog met notities van enkele weken of maanden als een archeologisch onderzoeksobject tot in lengte van dagen op het internet hangen...

Dat veel teksten niet of moeilijk leesbaar zijn komt daarnaast veeleer door een slechte opbouw dan door spelfouten. Hoeveel mensen kunnen tegenwoordig nog spellen zoals het zou moeten? Door de diverse spellingsvernielingen van de laatste decennia zijn zelfs mensen die zich beroepsmatig met taal bezighouden (zoals ikzelf) het spoor regelmatig bijster. Tot aan de laatste regelnichterij (met als belangrijkste onzinnigheid de tussen-N) kon ik het allemaal volgen zonder woordenboek, maar nu kan zelfs ik de nep-logica van de taalfutselaars regelmatig niet meer volgen.

Een écht goede tip voor aspirant-bloggers bied ik hier, als gratis service: Zorg dat je een goed onderwerp of thema hebt (of natuurlijk goede onderwerpen of themata). Schrijf een paar maanden lang minstens enkele malen per week artikeltjes (een artikel is niet noodzakelijk beter naarmate het langer is!) en laat die lezen aan mensen die volgens jou tot je doelgroep horen. Als je na die paar maanden nog steeds zin hebt om regelmatig een stukje te schrijven én als je vrienden het eerlijk leuk vinden om die stukjes te lezen, ga dan, en niet eerder, serieus aan de slag met je blog.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja,

het is voor mij altijd een genoegen om goed of bloemrijk taalgebruik te lezen; voor mij hoort taal niet tot mijn beroep, maar ik ben wel geabonneerd op "Genootschap Onze Taal".

Maar ja, wat is goed? De spelling acht ik minder belangrijk: Ik moest op de lagere school cigaret en cigaar ineens als sigaret en sigaar schrijven, maar vacantie moest ineens vakantie worden. Het zal de leeftijd wel zijn, maar ze kunnen me wat met de spelling. Ik kan de sprookjes van Grimm, uitgave 1940, probleemloos lezen ondanks de dubbele ee's en dat soort dingen.

Ik ben nooit aanhanger geweest van het geforceerde jaren 60 gedoe met "buro" etc.

Welaan, het zal me een worst wezen hoe men spelt, als er maar een duidelijke inhoud in het bericht zit!
Als het meer inhoud heeft dan het door de media-adviseurs voorgekookte vrijdagse TV vraag-en-antwoord kletsmeierpraatje (lulkoek, zo men wil) van de minister-president (dat lijkt me wel een zeer simpele voorwaarde) dan ben ik meer dan dik tevreden!