donderdag 19 mei 2005

Aangeklede leugens!

Wat een crypto-leugenaar is die Lambert van Nistelrooij (Europarlementariër CDA) toch. In de Metro beweert hij vandaag dat ze in Italië geen AOW en geen WAO kennen en dat deze (Nederlandse) regelingen door de EU niet zullen worden opgedoekt, ook niet wanneer de 'Europese grondwet' wordt aangenomen.

Letterlijk gezien heeft hij natuurlijk gelijk, maar materieel zijn zijn beweringen grote leugens. AOW en WAO zijn immers afkortingen van Nederlandse Wetten (Algemene OuderdomsWet en Wet op de ArbeidsOngeschiktheidsverzekering). Dus het is logisch dat er in Italië geen AOW en WAO bestaan. De vergelijkbare Italiaanse regelingen heten "pensione di vecchiaia" en "pensione di invalidità". Wie het zelf wil nagaan, kan terecht bij het Italiaanse zusterorgaan van de Nederlandse SVB, het INPS (
www.inps.it).
Ook in andere EU-lidstaten (en in veel landen buiten de EU) bestaan uiteraard vergelijkbare regelingen, die vanzelfsprekend ook andere namen hebben.

Ook zijn andere bewering klopt strikt letterlijk gezien, maar inhoudelijk is het grote kletskoek. De EU zal inderdaad de Nederlandse regelingen niet direct opdoeken, maar dankzij de EU komen de betreffende regelingen in Nederland steeds meer onder druk te staan. Zo is het huidige rariteitenkabinetje al ver onderweg met het opheffen van de WAO, waarbij de arbeidsongeschikten naar de -veel goedkopere en (voor de uitkeringsgerechtigde) veel nadeligere - bijstand verbannen wordt.
Het is niet onwaarschijnlijk dat er in Nederland ook gewerkt wordt aan het onbereikbaar maken van de AOW: Boris Dittrich stelde deze week al voor om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar en door de steeds verdere afbraak van de gezondheidszorg in Nederland is het onvermijdelijk dat veel mensen eerder zullen sterven dan medisch gezien nodig is. Ook daardoor zullen er steeds minder mensen zijn die nog in aanmerking komen voor hun AOW.

Uit de nogal vage bewoordingen van artikel III-209 van de ontwerp-grondwet kan alleen maar worden geconcludeerd dat de "harmonisatie der sociale stelsels [van de EU-lidstaten] zal worden bevorderd", dus ook op dat punt zijn de tegenargumenten van Erik Meijer (eveneens Europarlementariër, maar dan van de SP) veel juister!

En met dit soort aangeklede leugens wil het CDA ons overtuigen van de noodzaak om vóór de 'Europese grondwet' te stemmen. De reactie van een weldenkend mens kan alleen maar zijn: NEE tegen deze 'grondwet' en NEE tegen dit kabinet van CDA, VVD en D66.

Geen opmerkingen: