dinsdag 31 mei 2005

Verenigdestaatse plannetjes voor Europa

In de editie van vandaag van het New Europe Review (alleen die akelige naam al, die refereert aan het 'oude' Europa dat niet wilde helpen in Bush' oorlog in Irak) staan enkele interessante zaken die een beeld geven over de manier waarop de VS in de toekomst hun invloed over Europa willen doen gelden en/of vergroten.

Het eerste dat opvalt is een artikel van Daniel S. Hamilton, o.a. van Johns Hopkins University School of Advanced International Studies met de titel Wider Europe and the West: Ten Lessons.
Hierin feliciteert hij de EU voor het brengen van stabiliteit tot in Polen en de Baltische staten (waarbij ik overigens niet wil nalaten nog eens te herinneren aan het feit dat de VS zelf deze Baltische Staten bij het verdrag van Jalta min of meer aan Stalin cadeau hebben gedaan).
Daniel vindt dat het nu tijd is om de Europese visie verder uit te dragen, naar het Oosten van de Middellandse Zee en Eurazië. Hierbij heeft hij tussen neus en lippen ook nog over een uiteindelijke integratie van deze naties in de Europese en Euro-Atlantische gemeenschap. Pardon? Weet deze man iets, wat voor ons, Europeanen, verborgen is gehouden? Was de Europese 'grondwet' alleen een opstapje voor een verdere toenadering van de EU tot de VS, of voor een verdere onderwerping aan de VS?

Verder staat er nog een 'veelbelovend' artikel in van Stephen Blank van het US Army War College over de regio van de Zwarte Zee, waarin voorgesteld wordt een "echte alomvattende strategie voor de regio te ontwerpen". Helaas werkt de link naar dit artikel op dit moment niet, dus ik weet ook niet wat deze goede [?] man voor dingen voorstelt (of zou het de bedoeling zijn dat deze plannetjes voorlopig nog niet bekend worden?).

Een derde mogelijk interessant artikel, waarvan echter ook alleen de inleiding bereikbaar is, belooft te analyseren waarom Poetin na zijn verkiezingsoverwinning Rusland niet verder richting democratie heeft gebracht. Ik mag hopen dat dit niet een aanzet wil zijn tot een nieuwe koude oorlog, maar zolang als het artikel zelf niet te benaderen is, blijft het onzeker wat erin staat...

Voor wie het zelf wil lezen (al weet ik niet of en hoelang deze artikelen daar toegankelijk zijn): http://www.neweuropereview.com/

P.S.: Het New Europe Review is een productie van de United States Broadcasting Board of Governors en de Voice of America, dus van de Verenigdestaatse propagandamachine.

1 opmerking:

Anoniem zei

Op New Europe Review (NER) kom ik later nog wel terug, met een gefundeerde reactie (er worden namelijk ook wel zinvolle opmerkingen gemaakt, onder andere in een artikel "An Even More Perfect Union: EU and the American Model", waar in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden gesteld wordt dat de EU vooral een federatie moet blijven van volkeren die op basis van vrijwilligheid samenwerken zonder hun eigen identiteit in te leveren ("Since its inception, the European construct has established itself as a new kind of polity defined by the persistent plurality of its peoples", "Europe's singularity lies in its reliance on multiple demoi working together without becoming one.")
Het V.S.-model is gebaseerd op "constitutional patriotism", iets wat de EU niet nodig heeft, omdat het daarmee z'n eigen karakter zou kwijtraken.

Jij komt met de VOA (Voice of America, co-producent van NER) op de proppen, dus op hun website ben ik ook maar even gaan kijken.
Weet je wie ik daar tegenkwam? Als je er niet zelf gekeken hebt, weet je dat natuurlijk niet.
Een artikeltje (radio-programma-onderdeel, 31 mei) met de titel "EU Constitution Battleground Moves to the Netherlands" ("Strijdtoneel EU Grondwet Verschuift Naar Nederland" - je kunt mij niet overtuigen dat er in de V.S. geen agressie als dagelijks broodbeleg in het lunchtrommeltje meegaat) verschaft me een helder inzicht in het gebrek aan eigen ruggegraat van Berend Botje:
Minister van Buitenlandse Zaken Bernard Bot zegt dat de "nee" stem in Frankrijk een grote tegenvaller was voor voorstanders van de grondwet in Nederland.
"Alle peilingen gaven aan dat als de Fransen 'ja' zouden hebben gezegd, de Nederlanders met een krappe meerderheid ook 'ja' zouden hebben gezegd", zei hij. "Maar je ziet nu het ogenblikkelijk effect in de peilingen van de negatieve Franse uitslag ook in Nederland. Voor het 'nee'-kamp gaan de cijfers weer omhoog. Op het moment ziet het ernaar uit dat er een 'nee'-stem komt."
(vertaling van mijzelf)

En dat, terwijl peilingen in de afgelopen weken uitwezen dat er rond de 60% nee-stemmers zouden zijn, en peilingen na het Franse 'non' als resultaat hadden, dat practisch niemand zijn stemgedrag daardoor zou wijzigen.

Weet je wat, ik ga nu stemmen, TEGEN, dan kan ik daarna rustig een paar uur gaan pitten, heb ik in ieder geval gedaan wat ik op dit moment kan doen.