dinsdag 31 mei 2005

Alleen maar holle frasen!

Elke keer opnieuw valt het weer op: Degenen die propaganda maken ten gunste van de Europese 'grondwet' komen met vage verhaaltjes over hoe goed het is voor Europa (wat dat dan ook is), maar iets concreets komt er nooit tussen hun tanden door.

Ook vandaag is het in de Metro weer zover (ja, ik lees hem iets na middernacht via het Internet). Vandaag krijgen de fractievoorzitters van de D66 en de SP in de Eerste Kamer de kans om hun mening te geven over de vraag of de EU na aanname van de 'grondwet' meer op de VS gaat lijken. Tiny Kox (SP) noemt een aantal artikelen uit de ontwerptekst om aan te geven dat er inderdaad heel wat bevoegdheden van de nationale overheden aan de EU worden overgedragen. Eddy Schuyer (D66) vertelt een vaag verhaaltje over het verschil tussen een gezin met 2 kinderen en een gezin met 10 kinderen maar komt verder niet dichter bij de vraag dan te neuzelen dat door de grotere EU "nieuwe afspraken [moeten] komen over bijv. stemverhoudingen. Dát regelt de grondwet". Pardon? Komen we nu dichter bij een soort VS of niet? Volgens Schuyer verandert er alleen iets aan "bijv. stemverhoudingen". Hebben we daar een 'grondwet' voor nodig? Verder niets?

Zoals elke keer opnieuw, bazelen de voor-propagandisten met een stalinistisch fanatisme om de hete brei heen. Natuurlijk verliezen door de 'grondwet' de lidstaten een groot deel van hun autonomie. Het is niet moeilijk om dit -ondanks het wollige taalgebruik- te concluderen uit de ontwerptekst. Ik zal voor het gemak nog even de door Tiny Kox vermelde artikelen aangeven: 8, 22, 28, 40 en 41.

Alleen die vijf artikelen zijn al genoeg om je de koude rillingen over het lijf te laten lopen, maar neem maar van mij aan dat er nog veel meer engs tussen de fraaie woorden verborgen is. Er worden inderdaad fraaie woorden gebruikt, maar de zinnen en de artikelen zijn verre van fraai.

Dit hele ontwerp is een goed voorbeeld van toegepaste 'Newspeak", het taalgebruik in George Orwells 1984. Wanneer woorden met een positieve klank gebruikt worden, klinkt de boodschap ook vanzelf positief, moeten ze in Brussel en Straatsburg gedacht hebben, en er zijn maar al te veel organisaties die er ingestonken zijn. GroenLinks, de FNV, grote delen van de milieubeweging, enz. De PvdA noem ik niet: ik ben bang dat die tegenwoordig zo geïnfecteerd zijn door het neoliberale denken, dat zij zich van sociaaldemocraten in de laatste 30 jaar hebben omgeschoold tot neoliberalen met een socialistoïde taalgebruik: ware wolven in schaapskleren!

Het is werkelijk te hopen dat de Nederlandse kiezers bij de verkiezingen van 2007 (of eerder?) zich nog zullen herinneren welke partijen ons het fanatiekst hebben willen overleveren aan uitbuiting door het Europese kapitalisme: VVD, CDA, D66 en PvdA.

Voor de duidelijkheid: in de Metro wordt iedere dag één vraag gesteld. Het is dus niet zo dat door de 'grondwet' alleen nationale bevoegdheden worden overgedragen. Er staan in de ontwerptekst ook artikelen die over heel andere onderwerpen gaan: met name ongebreidelde vrijheden voor het bedrijfsleven, naast een aantal vage rechten voor burgers, dieren en milieu, die echter weer aan allerlei voorwaarden gekoppeld zijn. 'Newspeak' dus.

Geen opmerkingen: