vrijdag 20 mei 2005

Al is Bushje nog zo traag, de waarheid achterhaalt hem graag!

Gisteren meldde ik nog ("Barbertje moet dood, ook in de USA") dat Newsweek zijn artikel over de wantoestanden in het Verenigdestaatse concentratiekamp in Guantánamo noodgedwongen heeft moeten intrekken, omdat de getuigen anoniem wilden blijven, maar vandaag lees ik gelukkig (in de Washington Post) dat het Internationale Rode Kruis (ICRC) bevestigt dat men daar al in 2002 op de hoogte was van de religieuze beledigingen (ontering van de koran).

Een regime (zoals dat van George Double-Me) dat beweert respect te hebben voor alle godsdiensten, zou toch tenminste consistent moeten zijn. Het gaat niet aan iemand (in dit geval het weekblad Newsweek) die misstanden aan de kaak stelt te beschuldigen van het zaaien van onrust en intussen de wantoestanden te laten voortbestaan. Het is wel duidelijk, stiekem vindt de club van Bush het helemaal niet erg dat moslims beledigd worden, het wordt pas vervelend wanneer onloochenbaar bewijsmateriaal openbaar wordt (zoals over de wantoestanden in de Abu Ghaibr gevangenis). Dan wordt er een showprocesje opgevoerd, waarbij een generaal tot kolonel wordt gedegradeerd en enkele soldaatjes ontslagen worden.
Volgens het ICRC zouden in 2003 corrigerende instructies gegeven zijn. ICRC woordvoerder Simon Schorno geeft aan dat het ICRC in principe niet in de openbaarheid treedt, maar dat ze het toch vanwege de onlangs ontstane commotie belangrijk vonden om het deze keer wel te doen.

Het feit dat het Rode Kruis deze wantoestanden al in 2002 gemeld heeft (ook al maakt het Pentagon zich er, bij monde van woordvoerder Bryan Whitman, gemakkelijk vanaf door te zeggen dat het gaat om ongewilde incidenten met de Koran), staat in schril contract met de herrie die Newsweek over zich heen kreeg. Het doden van de boodschapper is helaas niet iets dat alleen in de tijd van Julius Cæsar voorkwam...

Geen opmerkingen: