dinsdag 10 mei 2005

Cynisme of...

... of bewuste confrontatie? Ik hoop het laatste, want anders ziet het er bij het Jeugdjournaal nog droeviger uit dan ik vaak al denk.
Gisteren was er een nieuwtje over een hond die (in Kenya!) een zuigeling had ontdekt, die in een plastic zak in een bos gedumpt was. Leuk voor het kind natuurlijk, maar is dit belangrijker dan al die kinderen die door honden dood gebeten worden? Dat heb ik nog nooit gehoord in het Jeugdjournaal. Vandaag was er trouwens ook nog een berichtje over een poedel (genaamd Sophie) die met vereende krachten door politie en kustwacht gered werd, nadat hij ergens aan de kust van de rotsen (het was ergens in de VS) was gevallen.

Maar eh... ik wou het eigenlijk hebben over een item (zoals dat tegenwoordig in het Nederlands heet) over Luilak, een feest, dat vooral in Noord-Holland gevierd wordt en waarbij vroeger kinderen op de zaterdag voor Pinksteren in alle vroegte de straat opgingen om met potten en lege blikjes de bewoners wakker te laten schrikken. Dit feest loopt steeds meer uit de klauwen en er gebeuren steeds onsmakelijkere dingen. Welnu, in het Jeugdjournaal kwam een groepje kinderen in beeld, die in een supermarkt eieren, pindakaas, stroop, margarine en nog wat meer dingen insloegen, omdat ze die zo lekker uit konden smeren op auto's en ruiten. Een van de kinderen vond het niet goed om hakenkruisen op muren te kladderen, maar het woord 'luilak' kon volgens hem best.
Vlak daarna kwam een item over Ethiopië, waar mensen aan het verhongeren zijn, waarbij iemand van Unicef vertelde dat het hard nodig was om de plaatselijke bevolking te helpen, omdat een groot deel het anders niet zou overleven. De omroepster van het Jeugdjournaal vermeldde terloops nog dat de Ethiopische regering geen geld had... zeker even vergeten dat in Ethiopië de ene oorlog na de andere gevoerd wordt...

Gelukkig vertelde iemand van de politie dat ze (bij Luilak) wilde gaan optreden tegen vandalen die bezittingen van anderen vernielden of bevuilden. Opgepakte vandalen zouden stevige boetes krijgen. Misschien moesten ze die vandalen eens een maandje ontwikkelingswerk laten doen in Ethiopië of een vergelijkbare plaats...

Geen opmerkingen: