dinsdag 17 mei 2005

In de Vernieuwing ... eh Vernieling met Dom66

Volgens Boris Boef van D66 (althans dat lees ik tussen zijn regels door) zijn ouderen egoïsten, die huiverig [zijn] om maatregelen te nemen om ook jongeren een welvarende en sociale toekomst te geven. Hij vindt -zoals ik vandaag in het Brabants Dagblad lees-, dat solidariteit van ouderen met jongeren nodig [is] om de gezondheidszorg, de oudedagsvoorzieningen en de sociale zekerheid te waarborgen.
Wat is dit allemaal voor halfslachtig geneuzel? Hij hoopt zeker zo in een goed blaadje te komen bij de yuppies (bestaan die nog? Volgens Dom66 kennelijk wel) die vinden dat ouderen maar blij moeten zijn dat ze nog mogen leven. En natuurlijk bij de VVD, die vindt dat iedereen zijn eigen boontjes maar moet doppen - en dat het regime dan wel de door ons gedopte boontjes incasseert.

Hij hoopt natuurlijk dat jongeren zo dom zijn dat ze zijn geblaat zonder nadenken zullen slikken en dat ze er ineens niet meer bij stil staan dat de gezondheidszorg, de oudedagsvoorzieningen en de sociale zekerheid niet worden afgebroken door de ouderen, maar door de neoliberale (wan)politiek van de club van Balk...

1 opmerking:

Anoniem zei

Mogelijk marginaal verband

Brabants Dagblad, 7 oktober 2004 - 'Zorgwekkende' toename van de jeugdwerkloosheid - De jeugdwerkloosheid is dit jaar 'zorgwekkend' gestegen. Er zijn nu 130.000 jongeren werkloos, tegen bijna 110.000 vorig jaar (aangezien 70.000 van die werkloze jongeren nergens staan ingeschreven als werkzoekend, hoeft het kabinet die niet mee te tellen teneinde een minder negatief beeld te schetsen, er zijn namelijk maar 60.000 ingeschreven werkloze jongeren, het valt allemaal wel mee met die jeugdwerkloosheid).

Ik snap het niet, mensen die toe zijn aan hun pensioen (en zich daar mogelijk jaren op verheugd hebben op grond van inmiddels ingetrokken beloftes van 'dat aardappelstrottenvolk in Den Haag') mogen daar geen gebruik van maken en de jeugdwerkloosheid blijft maar oplopen, mij ontgaat daar ten enenmale de logica van, laat ik maar wat verder gaan zoeken.

Eindhovens Dagblad, 18 maart 2005 - Den Haag - Werkloosheid stabiel dankzij economie - De werkloosheid is de afgelopen maanden stabiel gebleven op ongeveer 490.000 personen. [...] Binnen de groep werklozen stijgt het aandeel van de 45-plussers. [...] Dat zegt het CBS in een toelichting op de werkloosheidscijfers over de periode december-februari.

In hetzelfde artikel staat dat er meer jongeren dan ouderen werden ontslagen - als de economie zou aantrekken zouden de jongeren eerder een nieuwe baan vinden dan de ouderen, dat lijkt dan prettig voor die jongeren, alleen is het maar schijn, zij krijgen allemaal tijdelijke of uitzendburo-contracten, dus kunnen volgende maand weer op straat staan, zonder dat dan als ontslag wordt opgetekend - de ouderen worden toegevoegd aan het leger werklozen dat zinloze sollicitaties moet schrijven, waar vaak niet eens een antwoord op volgt, zelden een uitnodiging om op gesprek te komen, en bij afwijzing nooit de werkelijke reden van afwijzing (leeftijd, want dat mag geen reden zijn, staat in de wet).

ANP, 20 april 2005 - Voorburg - Werkloosheid stijgt in eerste kwartaal - Het percentage mensen zonder baan is in het eerste kwartaal gestegen tot 6,6 procent. Dit betekent dat 498.000 mensen werkloos waren. In het eerste kwartaal van vorig jaar was het werkloosheidspercentage nog 6,4 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren laten weten. [...] Het CBS corrigeert de werkloosheidscijfers voor seizoeninvloeden. In de wintermaanden zijn altijd meer mensen werkloos omdat er dan minder werk is in bijvoorbeeld de bouw en bij boeren. Zonder de correctie telde Nederland in het eerste kwartaal 518.000 werklozen.

Uit hetzelfde artikel haal ik dat er meer vrouwen dan mannen ontslagen werden, dat hing samen met afname in de groei van de werkgelegenheid in de sectoren onderwijs en zorg - me dunkt dat er gelezen moet worden dat de werkgelegenheid in die sectoren wordt afgebroken in plaats van dat de groei ervan afnam - dat klinkt als een chirurg die tegen een patiënt (waarvan het tweede been werd afgezet) zegt, dat diens stabiliteit nu weer enorm is toegenomen.

Wat is dat CBS trouwens voor een club, een goochelmachine in dienst van balkenbrei en bloedworst? Een verschil van een maand tussen de beide laatste krantenartikelen levert een totaal ander beeld op over werkloosheid: van december 2004 t/m februari 2005 was die stabiel, van januari 2005 t/m maart 2005 is de werkloosheid stevig gestegen (met of zonder vaag correctiemodel). We kunnen slechts kiezen uit twee opties: [a] in maart is de economie volledig ingestort, wat ons het ergste moet laten vrezen als Nederland nog Europeser (of knecht aan de wurgband van poederoom Boesj) wordt dan het al is, [b] het CBS kletst maar wat raak (net zoals de Balkende boeren*).

Gooi de dobbelstenen nog maar een keer en we zijn ineens allemaal rijk - leuker dan meedoen aan een loterij met alleen maar nieten, maar met net zulk klatergoud opgedoft.

* boeren hier niet in de betekenis van landbewerkers, maar van hurften!