woensdag 11 mei 2005

Vietnam 2 (vervolg)

Het Verenigdestaatse Congres (lees ik in de Washington Post van vandaag) heeft nog maar weer eens een beetje geld (het gaat om slechts 82 miljard dollar) bijgegeven voor oorlogsuitgaven ("emergency war spending" zoals het genoemd wordt), zodat Bush de Verenigdestaatse inzet in Irak nog wat kan uitbreiden. Ik dacht trouwens dat de oorlog al een jaar of zo geleden beëindigd was..

Het ziet er triest uit. Toen het de VS in Vietnam te heet werd onder de voeten, konden ze nog wegvluchten, maar de belangen in Irak zijn te groot om die optie open te laten. Als ze hier vluchten ('zich terugtrekken' heet dat natuurlijk), zijn ze meteen hun greep op de Iraakse olie kwijt.

Er zijn eigenlijk maar twee opties voor Bush (en zijn opvolgers, die automatisch met deze oorlog opgezadeld worden). Doorgaan totdat alle Irakezen uitgemoord zijn of zo bang zijn, dat ze (b.w.v.s.) niet meer uit hun huizen durven te komen. Dat kost een hoop geld, maar zo hoeven ze de olie niet uit het oog te verliezen.
De andere optie is zich 'terugtrekken', waarvoor de rechtvaardiging niet moeilijk te vinden is. Er zit nu immers een 'democratische regering' in Irak en de VS en hun kornuiten kunnen het land met een gerust hart aan zijn eigen 'regering' overlaten. Het gevolg zal zijn dat de diverse fracties elkaar uit zullen moorden. Wanneer het zover is, kunnen de VS 'om humanitaire redenen' ingrijpen en hoeven ze ook niet meer bang te zijn voor acties van het Iraakse verzet (of 'terroristische aanslagen' zoals ze het zelf liever noemen).

De tweede optie is ongetwijfeld goedkoper voor de VS, maar draagt wel het risico in zich, dat bijv. Iran eerder ingrijpt -natuurlijk ook 'op humanitaire gronden'-, waardoor de olie niet meer bereikbaar is voor de VS. Dat kost dan weer een nieuwe oorlog, om de olie 'terug te krijgen'...

Geen opmerkingen: