vrijdag 27 mei 2005

Maar op wie lijkt Bush dan?

Rumsfeld, de Verenigdestaatse Minister van 'Defensie' deed gisteren (in een 'peptalk' voor parachutisten) een opmerkelijke uitspraak (Washington Post). Hij vergeleek namelijk Al-Zarqawi, de leider van de Iraakse tak van Al Q'aida, met Hitler tijdens de laatste dagen van Nazi-Duitsland:

"Like Hitler in his bunker, this violent extremist, failing to advance his political objectives, now appears committed to destroying everything and everyone around him," (Net als Hitler in zijn bunker, lijkt deze gewelddadige extremist, nu hij zijn eigen politieke doelstellingen niet kan realiseren, bereid alles en iedereen om zich heen te vernietigen).

Ik herinner me nog hoe Condoleeza Rijstwafel viel over een interview in een Duitse krant (zie mijn weblog "Goed lezen is ook een kunst, mevrouw Rice!" van 24 september 2002) waarin zowel Bush als Hitler genoemd worden.

Het leuke is dat de bewering van Rumsfeld bijna letterlijk van toepassing is op Bush. Het is nu dus niet een Duitse minister die Bush (volgens de interpretatie van Rice) vergelijkt met Hitler, maar een Verenigdestaatse minister zélf die dit doet.
Bush is immers ook bezig de hele wereld in de ellende te storten: niet alleen door zijn pertinente weigering om het verdrag van Kyoto uit te voeren, maar ook door zijn ongeremde oorlog tegen iedereen die het niet met hem eens is (en dus volgens zijn eigen 'logica' tegen hem is). De enigen die van zijn 'oorlog tegen het terrorisme' profiteren zijn natuurlijk de wapen-industrie en zijn Verenigdestaatse olievriendjes (en hun medeplichtigen - maar die alleen maar netzolang als dat in de kraam van Bush te pas komt).

Ik wacht met spanning op Rijstwafels reactie... Of gaat de toepassing van Rumsfelds beschrijving de Verenigdestaatse pet te boven?

Geen opmerkingen: