woensdag 18 mei 2005

Ziende blind...

En zoiets wil nou regering genoemd worden! Volgens een artikel in NRC/Handelsblad van vandaag is het kabinet tevreden met het uitgevoerde beleid over het afgelopen jaar. Toch is het vertrouwen van de Nederlanders volgens een TNS-NIPO gezonken tot een historisch dieptepunt (nog steeds volgens hetzelfde artikel). De Algemene Rekenkamer verliest door voortdurende, grootschalige organisaties het overzicht over het financiële beheer, maar volgens het kabinet is dit beheer van de departementen nu goed op orde. De rechtmatigheid van de uitgaven en ontvangsten bedraagt 99 procent.
Het is natuurlijk lekker makkelijk om dit te beweren, wanneer het controlerende orgaan alles nog maar nauwelijks kan bijhouden. Gezien de wijze waarop de diverse bewindslieden (in deze context is dit welhaast een synoniem voor 'windbuilen') elkaar constant tegenspreken neig ik er zeer sterk toe ernstige twijfels te koesteren ten aanzien van (ook) deze bewering van het kabinet.

Het artikel maakt melding van diverse aspecten van het beleid die niet al te best scoorden, maar de geïnteresseerden wil ik daarvoor graag verwijzen naar de rapporten van de departementen op www.minfin.nl.

Verder houd ik het erop dat het volk groot gelijk heeft om een minimaal vertrouwen in dit blunderkabinet te hebben. Iedereen die zijn ogen open houdt en een beetje (een heel klein beetje is al voldoende) nadenkt kan de gevolgen zien van de alomvattende afbraak van de Nederlandse samenleving.

En wat Balk betreft (die zich graag als een gelovig christen afficheert) wil ik verwijzen naar Mattheüs 13:13 - voor de minder bijbelvaste lezertjes: "omdat zij ziende niet zien en horende niet horen of begrijpen".

1 opmerking:

Anoniem zei

Ook ik heb nogal wat vragen bij de tevredenheid van het supermarktkastje dat zich regering noemt, maar ik zal er maar een gering aantal stellen (in het navolgende stuk refereer ik zowel aan het artikel in NRC/Handelsblad, als aan stukken uit het "Rijksjaarverslag 2004"):

[1] Wat is "rechtmatigheid van de uitgaven" en over wat voor soort "99 procent" gaat het hier? is rechtmatig hetzelfde als gefiatteerd door een Balkkneus, wat zegt dat dan over de maatschappelijke relevantie van die uitgaven? als Balk toestemming geeft om (voor hemzelf of voor een van zijn holmaten) een nieuwe villa op de kosten van de belastingbetaler te laten bouwen en inrichten in Zuid-Frankrijk is dat dan een rechtmatige kostenpost? Die 99 procent gaat dat om het totaal van de uitgaven in euro's of om het aantal posten in de boekhouding, mogelijk betreft die ene procent onrechtmatige uitgaven dan misschien wel wat weggesluisd geld ter waarde van zeg een slordige 40 miljard euro, ongeveer een kwart van het totaal aan uitgaven, het stinkt hier naar rotte vis.

[2] De criminaliteit is [...] met tien procent afgenomen, maar het totaal aan goederen die ongewild van eigenaar veranderden nam daarentegen toe met een kwart of zo, er waren minder geweldsdelicten, maar vielen daar toevallig niet een paar extra doden bij?

[3] De capaciteit van inrichting voor jeugdige delinquenten is met 9 procent toegenomen, maar wat wordt er gedaan aan het voorkómen van jeugdcriminaliteit, was er begin 2004 niet een docent vermoord?

[4] In het financiële deel van het "Rijksjaarverslag 2004" wordt gesteld dat het aantal voortijdige schoolverlaters in 2004 daalde, maar er worden cijfers genoemd uit 2003, want over 2004 zijn nog geen realisatiecijfers beschikbaar - kan ik daaruit concluderen dat het haagse telraam al vijf maanden in reparatie is bij een gespecialiseerd visbedrijf?

[5] In het onderwijs is het tekort aan leraren en onderwijzers het afgelopen jaar nagenoeg verdwenen, de vraag is alleen waar dat aan ligt: zijn de klassen groter geworden, staan er nu een aantal ongekwalificeerden voor de klas, of is gewoon het leerlingenaantal (en daardoor het aantal nodige onderwijsgevenden) teruggelopen?

[6] Nederland heeft een redelijk goede uitgangspositie om in de toekomst op het gebied van innovatie en een goede topkennisinfrastructuur internationaal tot de kopgroep te behoren staat in het financiële deel van het "Rijksjaarverslag 2004" te lezen, met onder andere als argumenten de bescherming van het intellectuele eigendom (via octrooien) en de toegang tot en het gebruik van ICT - op de eerste plaats wordt het intellectuele eigendom niet beschermd door octrooien, octrooien beschermen kapitaal, en verhinderen spontane ontwikkelingen (onder andere van software), op de tweede plaats heeft de regering in het geheel geen kaas gegeten van ICT (nee, Dommer, dat is geen alternatieve afkorting voor Intelligentie CuoTiënt), en is nergens te zien dat de regering op een verstandige manier investeert in de ICT (laten we niet vergeten melding te maken van de koehandel die sommige ministeries maken met de firma Micro$of tegen alle afspraken in de Kamer om zich op Open Source te richten) - kortom, voorzover er in Nederland een "redelijke uitgangspositie (enzovoort)" zou zijn, is die er uitsluitend op particulier initiatief en niet door enigerlei activiteit van de Balkende Bende.

[7] Het defensiepersoneel is in 2003 en 2004 met ongeveer 7000 gekrompen, dat is één van de maatregelen die de regering nam om te komen tot een kleinere, maar kwalitatief hoogwaardige en volledig inzetbare krijgsmacht, ay, dat wordt wat als die vermeende Europese grondwet er doorgedrukt gaat worden, dan moet het leger namelijk weer worden opgepompt.

[8] Nog eentje dan: Van bijna 90 procent van de begroting is duidelijk wat het beschikbare budget is, van ruim 70 procent is ook aangegeven welke prestaties daarvoor moeten worden verricht. - wat lezen we hier: 10 procent van de (onderdelen op de) begroting hebben een nog niet gedefinieerd budget (en dat gaat over miljarden, niet over een paar centen), 30 procent van de begroting is geld dat wordt uitgegeven zonder dat er iets voor hoeft te worden gedaan.

Zou ik een paracetamol met een glas wodka (ik hou niet van jenever) kunnen wegspoelen, want ik heb een zware behoefte aan allebei op dit moment.