zondag 29 mei 2005

Merci la France!

Een paar minuten geleden heb ik gehoord dat in Frankrijk 55% van de kiezers TEGEN de Europese 'grondwet' hebben gestemd. Volgens de Franse commentatoren kan het percentage nog marginaal veranderen (omdat in Parijs en Lyon de stembureaux pas om 22:00 dichtgegaan zijn), maar niet meer dan marginaal.

Eerder had ik al gehoord dat er uitzonderlijk veel mensen waren gaan stemmen, en ik wist niet zeker wat dat voor invloed zou kunnen hebben op de percentages uit de opiniepeilingen, maar gelukkig is het in ieder geval nog een duidelijke meerderheid geworden voor de anti-globalisten - want laten we niet vergeten dat de in dit ontwerp voorgestelde 'grondwet' niet anders is dan een Europese bijdrage aan het globalisme.

Blijft nu nog de vraag wat over enkele dagen de Nederlandse kiezers gaan doen, maar ik hoop van harte dat ze merken dat de Franse tegenstem niet leidt tot een wereldramp, en dat ze zich daarom ook niet bang zullen laten maken door Bot & Co.

Het is overigens leuk om te zien dat sommige Franse politici (van het vóórkamp) nu al aan het proberen zijn de schade voor de regeringspartijen te beperken door erop te wijzen dat dit referendum alleen over de ontwerp-'grondwet' ging en niet mag worden gebruikt om politici op af te rekenen...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je de berichten over de zwalkende club van Botte Balk de laatste tijd gevolgd heb, kun je meelijwekkend glimlachen waarschijnlijk nauwelijks onderdrukken. Nou ja, grimlachen (om met Piet Paaltjens te spreken).

Nadat we eerst aan alle kanten met dreigementen en domme doemboodschappen bestookt werden (er komt oorlog als je niet vóórstemt, de Europese grondwet is de enige manier om het terrorisme tegen te houden, als we niet vóórstemmen, keldert de waarde van de euro enorm, zakt onze economie helemaal in elkaar, om er een paar te noemen), vervolgens worden er groepsgebonden leugens rondgestrooid (de grondwet is goed voor dieren, minderheden en het milieu, deu), en daarna worden bedreigde diersoorten (?) (zoals eh, homo's en hasjrokers) onder druk gezet om toch vooral vóór te zijn (want anders kunnen jullie je riante positie (?) wel vergeten, hallo, gewoon medemensen hoor).

Balk leent argumenten van Chirac (of misschien andersom, neu, ik denk dat ze hetzelfde draaiboek gebruiken), bijvoorbeeld: het referendum gaat over de Europese grondwet, niet over het functioneren van de regering.

Misschien had er inderdaad een referendum-splitsing moeten plaatsvinden, dan hadden we zowel de (vooral) zittende regering als de Europese grondwet kunnen wegstemmen, nu zullen we het helaas (vind ik ook jammer, de gesplitste versie schept veel meer duidelijkheid) met deze éne stemming moeten doen: opzouten.
Nederlandse regering opstappen, Europese club je huiswerk gaan doen, maak maar een échte opzet voor een échte Europese grondwet, jeweetwel, alleen de basis, waaraan dan lokale, provinciale, landelijke wetten kunnen worden gekoppeld.
In die basis horen personele rechten, géén financieel geneuzel.
Ach, hebben we al niet allang de Rechten van de Mens daarvoor, er is eigenlijk helemaal geen Europese grondwet nodig.

Balk is een smeerlap (in voetbaltermen, want die zijn hem ooit uitgelegd: hij trapt ná).
Op het moment dat duidelijk was dat Frankrijk een stevig "non" had laten klinken, roept Balk de Nederlanders op om komende woensdag een minstens zo krachtig "ja" te laten horen, met de volgende argumentatie: "We moeten ons niet door de Fransen de wet laten voorschrijven. Om met de Belgische oud-premier Dehaene te zeggen moet Nederland nu Frankrijk een lesje leren." ANP (29 mei, 23.47 uur) Balk is niet alleen een smeerlap, hij is ook nog laf door zich achter Dehaene te verschuilen, ach, die eigenschappen gaan vaker samen.
Zo hoorde ik dat er gisteren tijdens het Dunya festival in Rotterdam wel spreektijd was ingeruimd voor Diender Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking, CDA) om een 'stem-toch-vooral-vóór'-speech af te steken, maar toen W. Bos (voorzitter Comité 'Grondwet Nee', niet Woutje van de PvdA) wat tegenargumenten wilde laten horen, werd hij aangehouden, geboeid afgevoerd en een uur op een politiebureau vastgezet, zogenaamd voor verstoring van de openbare orde.
Dat begint al behoorlijk te lijken op de vrijheid van meningsuiting die er in het Spanje van Franco was (waarvan mijn broer Gerard een aantal malen geslagen slachtoffer was).

Van Aartsen (VVD, "de wedstrijd is niet over", wat is dat toch met die witte boorden-sportiviteit?) heeft in ieder geval eindelijk begrepen dat het woord 'grondwet' allerlei negatieve reacties oproept: nadat Frankrijk de boel gisteren had afgevlagd, had hij het over 'het verdrag'.
Niet dat ik hem nu ineens intelligent wil noemen, want "Parijs schrijft ons de wet niet voor" en in een volgende volzin heeft hij het erover dat (als wij vóór zouden stemmen) wij volwaardig mee kunnen stemmen [over] hoe verder te gaan met de Franse republiek, volgens mij is dat (gewoon wéér) een dreigement, nu aan het adres van het stoute jongetje.
Door zo met je maatjes om te gaan krijg je vanzelf oorlog.
Wieberen ook met díé gast.

Anoniem zei

Hopelijk is het de stem van het gezond verstand die in Frankrijk duidelijk liet zien dat de euro-club verkeerd bezig is.
Jammer voor ons is dat de lelijk-rechtse nationalist Jean-Marie Le Pen zonodig blij moest voorspellen dat Nederland woensdag ook nee zal stemmen.
Met zo'n figuur wil ik niet geafficheerd worden.
Had die voorspelde hoop niet uit de mond van een wat minder fout figuur kunnen komen.
Het gekraai van Le Pen kan ons goede tégen-stemmen kosten (van mensen die het nog niet precies wisten, maar die naar "nee" neigden).

Wat mijn stemgedrag betreft zal er geen wijziging van kamp plaatsvinden, ik heb voldoende gelezen om zelfstandig te kunnen besluiten dat de eurowet geen bestaansrecht heeft, de Nederlandse regering in de huidige samenstelling overigens ook niet.