vrijdag 20 mei 2005

Waardig? Schofterig!

Balkenende beweert dat hij ervan overtuigd is dat de meerderheid van de Nederlandse kiezers "Ja" zal zeggen tegen de 'Europese grondwet' (de Volkskrant). Het groeiende aantal tegenstemmers dat uit recente opiniepeilingen komt, is volgens hem niet meer dan een '"momentopname" [een lang 'moment', als je het mij vraagt!] en hij is ervan overtuigd dat een "harde, maar waardige en korte campagne" het tij zal doen keren.

De reclamespotjes van Wim Kok (degene van wiens kruiperigheid het begrip "kokhalzen" is afgeleid) kunnen er dan nog mee door. Dat zet alleen hemzelf voor schut (want hij beweert dat hij 'voor' gaat stemmen), maar dat doet hij -degene die zich enkele jaren geleden nog boos maakte over "exhibitionistische zelfverrijking"- de laatste tijd toch al met zijn commissariaten en andere schnabbels.

Wat veel erger is ("hard" wel, maar beslist niet "waardig"), is het feit dat het stelletje Haagse schurken nu in reclamespotjes verwijst naar Srebrenica en Auschwitz, daarmee suggererend dat dit soort wantoestanden vaker zal voorkomen, wanneer de 'grondwet' niet wordt aangenomen. Dit is natuurlijk wansmakelijke hufterij en net zo schofterig als de lulkoek van Wilders die beweert dat Europa door Turken overstroomd zal worden wanneer de 'grondwet' aangenomen wordt. Dat kan zonder die 'grondwet' even gemakkelijk, en zal uiteraard netzomin gebeuren. En als ik eerlijk moet zijn, weet ik niet (of eigenlijk wel) wat ik erger vind: Turken of het stelletje schijnheilige beunhazen dat zich in Nederland de baas waant...

Met name de verwijzing naar Srebrenica is schofterig, want alles wijst erop dat de aldaar gelegerde Nederlandse militairen daar een vies spelletje gespeeld hebben. Iedereen kent wel de foto waarop de Nederlandse kolonel Karremans vrolijk een glaasje drinkt met Milosević. Veel bewijsmateriaal zal echter tegelijk met het verdwenen filmrolletje per ongeluk kwijtgeraakt zijn, dus de relatie tussen de moordpartijen en de dappere Nederlandse soldaatjes zal wel nooit kunnen worden aangetoond. Desondanks is het wel zeer schrijnend en onkies, wanneer juist de Nederlandse regentenkliek Srebrenica aanhaalt als een ramp die in de toekomst voorkomen zou kunnen worden door aanname van de 'Europese grondwet'.
Daarmee geven ze echter tegelijk ook de indruk, dat deze 'grondwet' beter is dan de Nederlandse wetgeving, die kennelijk minder macht heeft over de soldaatjes dan de 'Europese grondwet', ofschoon die 'grondwet'op dit punt nauwelijks verder gaat dan de ook ten tijde van de moordpartijen in Srebrenica al geldende Europese regelgeving.

Geen opmerkingen: