dinsdag 24 mei 2005

CDA-slimbo snapt het niet - of bedriegt bewust!

CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat schermt in een stukje in de Metro van 23 mei weer met het feit dat wij (de burgers) rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op het reilen en zeilen van Europa. We hoeven alleen maar één miljoen handtekeningen te verzamelen. Volgens hem krijgt "de Europese burger [..] van de Grondwet dus direct invloed op Europese besluiten".

Ik heb het al eens eerder gezegd: CDA-ers zijn van nature bereid het onmogelijke te geloven, maar dat wil nog niet zeggen dat ze daardoor het recht hebben om anderen te belazeren.

Het verhaal van Maat klopt met heel veel fantasie theoretisch, maar in de praktijk is er geen enkele sprake van 'directe invloed'. Ik heb de illusie van effectieve invloed van de burgers op 9 mei al eens helemaal uitgerafeld (onder het kopje 'Effe woede afblazen'). Ik zou willen adviseren om dat nog eens te lezen en dan te concluderen wat de woorden van deze zogenaamde christen-democraat waard zijn... Een TEGENstem!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het CDA (Centrale Domkoppen Agentschap, zoals bekend) is goed bezig:

Sinds de invoering van het stemrecht (toch al een redelijk aantal jaren geleden) wordt er door regeringen gepleit voor deelname aan stemming door iedere gerechtigde, lange tijd zelfs met dwang en boete.

Het ANP meldt (op 23 mei) echter het volgende: "Bot: twijfelaars kunnen beter niet stemmen".

Dat lijkt me een slim standpunt van die praktisch hersendode Diender.
Het is vast bedoeld om de hoeveelheid stemmers onder de 30% te krijgen, want dan stelt het CDA (Bot's clubje dus) zich (blijkens eerdere uitlatingen NRC/Handelsblad, 23 mei) in ieder geval op het standpunt dat ze zich in het parlement niet hoeft te houden aan de uitkomst van het referendum.