zaterdag 21 mei 2005

Het wordt nu écht te veel!

Balkenende wil er "geen misverstand over laten bestaan" (NRC/Handelsblad): als het Nederlandse parlement de 'Europese grondwet' afwijst, zal de regering deze niet ondertekenen.
Pardon? Het ging toch over een referendum, en dat is niet iets van het parlement, maar van de bevolking. Niet dan?
Volgens het artikel is -volgens Balkenende- de uitslag van het referendum bepalend voor het stemgedrag van het parlement. Had hij niet ook meteen uitgelegd hoe dat werkt? Als 65% van de kiezers tegen is, worden dan 65% van de parlementariërs gedwongen tegen te stemmen?.




In een ander artikel in dezelfde krant is volgens de fractievoorzitter in het Europees Parlement, Jules Maaten (VVD) "Europa [..] niet voor de grap opgezet, maar voor vrede, welvaart en veiligheid".

Het wordt toch wel écht tijd dat daar dan eens werk van wordt gemaakt. De welvaart gaat in veel landen drastisch achteruit (behalve natuurlijk voor de grootgraaiers en hun kornuiten), het opzetten van een Europese strijdmacht zal ook niet bijdragen aan de vrede (misschien wordt het daarmee wel gemakkelijker om de bevolking te onderdrukken) en de veiligheid neemt evenredig af met de uitbreiding van de EU: naarmate er meer binnengrenzen wegvallen, wordt het voor criminelen steeds gemakkelijker om zich vlug in veiligheid te brengen.
Laat ik meteen even een misverstand uit de weg ruimen: de 'grondwet' is niet nodig voor een grotere samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van de diverse lidstaten. Ook op basis van het Verdrag van Nice is het mogelijk tot vergaande samenwerking te komen, maar dan wel op een meer democratische grondslag.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat een onzin wordt er weer verspreid
Nadat we in de afgelopen tijd al twee maal een verkrampte samenvatting van de aanzet tot een definitieve proefversie in onze brievenbus kregen (van een of andere vage Referendumcommisse), lag daar vanochtend weer een nieuwe folder in (deze keer met als herkomst uitgave van de nederlandse regering - dat alles in hoofdletters, maar ik hou niet van dat geschreeuw).

Mijn eerste gedachte was dat de grafische industrie er toch maar goed mee is, met de verspilzucht van dat groepje geestelijk zwaar besuikerden dat zich op onze kosten verrijkt, sorry, de regering.

Dan herinner ik mij dat een van die ranzige volksmisleiders (wie het was heb ik verdrongen, misschien was het bulkenboer zelf wel) zei dat er nog een "eerlijke, maar harde en waardige reclame-campagne" gevoerd zou worden om de bevolking zover te krijgen dat men vóór zou gaan stemmen - ik twijfel er nu aan of het woord "reclame" ook echt uitgesproken werd, maar zo hóórde ik het wel.
Er moet reclame gemaakt worden om ons een product op te dringen dat we helemaal niet nodig hebben.
Overigens zal hij het woord "eerlijk" ook wel niet gebruikt hebben, want dat zit niet in het vocabulaire van de bendeleden.
Gun iemand het voordeel van de twijfel, zei de pastoor vroeger, god is de enige die mag oordelen. Dat was ik niet met hem eens, toen al niet, maar nu, in het geval van de leugenachtige troep met het allang verloren gezicht, zou dat echt belachelijk zijn.

Toch heb ik mijn tijd verspild aan het bekijken en lezen van het vrolijk gekleurde drukwerkje, wat al begint met een bijna politiek-correct voorplaatfotootje, althans qua bevolkingssamenstelling.
Verder accentueert het plaatje alleen maar wat we al wisten: deze regering houdt niet van oudjes en ziet het liefst fris-en-jong, want plooibaar.
Rechtsonder op de voorpagina ontbreekt een letter: er staat (weer in hoofdletters, en we weten inmiddels wel dat de nepwet enkel over kapitalen gaat) grondweteu, dat moet natuurlijk grondwet-deu zijn. Voor de wat ouderen onder ons: "deu" verwijst niet naar deutschland, maar betekent zoiets als "had je gedacht".

Genoeg over de voorzijde, tijd voor de tekst binnenin: die is zó vaag (algemeen, generaliserend) en zó pseudo-positief, dat ik er bijna misselijk van word.
Natuurlijk is het belangrijk om uw voorkeur uit te spreken, maar voor mij mag dat best een áfkeur(ing) zijn.
De rest van de tekst (die van de zogenaamde regering komt) bestaat uit gekronkel om de waarheid heen, het is helemaal nergens de waarheid (alleen soms naar de papieren letter, maar nooit naar de realiteit van het dagelijks leven toe), ook staat er bijna nergens een concrete leugen - maar in ieder geval staat er nergens wat de daadwerkelijke gevolgen zijn voor ons, de inwoners van (in dit geval) Nederland.

Waarom een Europese grondwet?
De vrede, voorspoed en veiligheid van de afgelopen 60 jaar wordt niet door een Europese grondwet vastgehouden, maar door wat wij zelf daar voor over hebben. Om te zorgen dat Europa met 25 landen beter bestuurbaar wordt is een onzinnige kreet, wat gaat die grondwet daaraan doen, niks tenzij ik dat bestuurbaar lees als overheersbaar, onderdrukbaar, dan mogelijk wel. Om democratie en mensenrechten in Europa te versterken, geloof jij het, Miep Verdronk heeft daar een prachtig voorbeeld van gegeven door duizenden in Nederland geborenen uit te wijzen, Brinkworst liet duidelijk zien hoe goed hij om kon gaan met democratische beslissingen over softwarepatenten. Om intensiever samen te werken aan grensoverschrijdende vraagstukken zoals asiel- en migratiebeleid [...] (lees wat ik hierboven schreef over Verdronk) [...] en bestrijding van terrorisme [...] (gelukkig, het woord terrorisme is weer gevallen, want daar kun je zowat elke idiotie onder schuiven in het kader van bangmakerij, ik noem maar identificatieplicht) [...] en internationale criminaliteit (met uitzondering van witteboordencriminaliteit, want die gaat die nepwet in ieder geval zwaar stimuleren. Om de rol van Europa in de wereld te versterken - en waar is dat voor nodig, o ja, dat kapitaal van diegenen die er veel van hebben moet beschermd -en vooral vergroot- worden, gewone mensen schieten daar niks mee op, maar die zijn ook niet van belang.

Nederland blijft Nederland - Wij houden onze eigen grondwet
Zeker, wij houden onze eigen grondwet, net zoals we de schriftjes met onze eerste letters en sommen van de lagere school / basisschool ergens in een doos op zolder bewaren, om af en toe met weemoed naar te kijken - die grondwet van ons (Nederlanders) is na invoering van de Europese grondwet net zoveel waard als het papier waarop ie gedrukt is (drie cent, gúlden-cent, per kilo). Onze nationale identiteit en het door ons beslissen over dingen die ons aangaan bestaan na invoering van die nepwet uit een stempel in een paspoort, een stervende taal en het in staat blijven om goudse kaas te kopen in de buurtsuper (sorry, the mall).

Zo zou ik door kunnen gaan, alle punten die in de regeringsfolder aan elkaar gelogen worden van commentaar voorzien, maar ik heb wel wat anders te doen, als het je nu nog niet duidelijk is dat er maar een zinnige stem mogelijk is, namelijk een stem tégen de Europese grondwet, dan draagt niks van wat ik verder zeg er iets toe bij.

Nee, nog één opmerking, namelijk een pertinente leugen van die fijne regering, de afscheidsboodschap achterop de folder: Met een ja-stem kunnen we Europa beter maken. Met een nee-stem laten we die kans liggen en verandert er niets.
Juist door nee te stemmen creëren we een mogelijkheid om Europa beter te maken, namelijk beter dan wat de zakkenvullers met Europa voorhebben.

Of lees ik de afscheidsboodschap van de regering verkeerd? Is het in feite een dreigement: als jullie nee-stemmen, drijven wij onze zin gewoon door en komt die Europese grondwet er toch - nee hè?

Anoniem zei

sorry, balk-blatertje, maar ik begrijp iets niet: in nrc/handelsblad zeg je dat de regering de europese grondwet niet zal ondertekenen als het parlement die troep afwijst (wat een loze opmerking is), maar wat doe je als het volk massaal 'nee' zegt - in je laatste reclamefoldertje schrijft jouw clubje dat wij er recht op hebben om te weten waarom de regering haar handtekening onder de grondwet heeft gezet (maar vervolgens leg je dat helemaal niet uit, je stamelt wat dubbelzinnige kreten, zodat het op iets leuks lijkt, maar zeggen doe je helemaal niks) - als wij met meerderheid 'nee' stemmen, ontken je dan dat de regering die klauw al gezet heeft, wordt die klauw met tippex verwijderd, of luister je dan eindelijk eens (voor alles is een eerste keer) naar ons, het volk, dat jij zogenaamd vertegenwoordigt, nee, dat jij dient?

voor meer informatie moest ik maar op http://www.grondweteu.nl gaan kijken, staat er ook nog in dat foldertje, maar daar vind ik ook niet zoveel zinvols: uit het meest recente kiezersonderzoek dat in opdracht van de regering is uitgevoerd, blijkt dat sinds de vorige peilingen de tegenstanders van de grondwet een voorsprong van 1 procentpunt hebben ten opzichte van de voorstanders - ik meende begrepen te hebben dat er 63% tegen zou gaan stemmen en dat zijn iets meer 'procentpunten', jemig, procentpunten, gebakken aardappel - ach, bij herlezing zie ik de crux, jouw ene puntje ging over een volstrekt objectief onderzoek in opdracht van jouwzelf (van jouw en je mastodonten bedoel ik).

het is dat het allemaal zulke doodserieuze consequenties heeft, die kletspraatjes die jullie europese grondwet noemen, maar anders zou ik er hartelijk om kunnen lachen: een parlement kan een gele kaart opsteken [...] [en bij negen van die gele kaarten] wordt het [betreffende wets-]voorstel teruggestuurd voor heroverweging - ja, en wat dan: "deueu, we hebben het heroverwogen, maar we vinden het zo toch goed, dus we handhaven het zoals het is" - zijn er dan nog gele kaarten mogelijk of breekt die gevreesde oorlog uit, o nee, dan kunnen we als land besluiten om uit europa te stappen - zie jij het al gebeuren: eerst hebben de balkenbreiers ons veel te duur ingekocht, en dan moeten ze ons waarschijnlijk nog een keer minstens zo duur uitkopen, nederland failliet, maar we zijn geen europa meer, nee, een vierde-wereldland zijn we geworden (dat enkel met steun van de wereldbank, en iedereen weet wat voor een charitatieve instelling dat is, kan overleven - een heel verschil met in europa blijven en overgeleverd zijn aan de europese bank), nog een voordeel dat we niet aan alle kanten door landen begrensd zijn, want die grenzen gaan dan natuurlijk op vacuumgezogen slot - ja, dat europa is een vooruitgang, voor het geldputje.

ik denk dat ik maar even ga slapen, die paar nachten dat het nog kan als nederlander, daar moet ik van profiteren.