woensdag 25 mei 2005

Mooi de klos met Wouter Bos

Nepsocialist Wouter Bos vertelt in NRC/Handelsblad vandaag dat de "PvdA [..] afstand [neemt] van mogelijke samenwerking met de SP, vanwege de stijl van de campagne die de partij en haar leider Marijnissen voeren tegen de Europese Grondwet".

Gelukkig reageert Femke Halsema (en dat valt me niet tegen van deze glamour-socialiste) dat Bos precies doet "wat hij anderen verwijt".

Ik kan me best voorstellen dat het voor Bos pijnlijk moet zijn om te zien dat er een Socialistische Partij is waar nog op inhoudelijke punten wordt gediscussieerd en waar niet wordt gedreigd met oorlogen (CDA) of met een nieuw referendum volgend jaar bij afwijzing van het voorstel (Bos). Hij zal zich wel kapot schamen dat hij nu in een partij zit die alleen in de media soms nog wel eens als socialistisch wordt aangeduid, maar die zelfs al niet meer sociaal-democratisch te noemen is en die -sterker nog- haar ziel volledig verkocht heeft aan de duivel van het neoliberale kapitalisme en die nu ook probeert alle burgers aan diezelfde duivel te versjacheren.

Jan Marijnissen heeft groot gelijk om mensen die de reikwijdte van de 'grondwet' niet kunnen overzien (en dus ook niet kunnen doorgronden tot welke verslechteringen de invoering van dit wangedrocht kan leiden) aan te raden TEGEN te stemmen. Je gaat toch ook niet drinken uit een fles met een vage vloeistof en met een etiket 'lekker' wanneer die je wordt aangeboden door mensen die je bij eerdere gelegenheden bedrogen hebben en die je zelfs bedriegen om je maar te laten drinken. Zo'n giffles moet je niet gewoon laten staan, maar leeggooien om te voorkomen dat anderen zich onder druk wél laten vergiftigen.
In dit soort situaties is het altijd heel belangrijk om je af te vragen WAAROM ze zo graag willen dat je drinkt (of in dit geval vóór stemt). Met allerlei halve waarheden wordt ons verzekerd dat het goed is 'voor Europa', maar een grondige bestudering van de ontwerptekst laat alleen maar zien dat een groot aantal punten schadelijk of potentieel schadelijk is voor de Europeanen, dus hoe zou dit dan goed kunnen zijn voor Europa?

Deze 'grondwet' is een vrijbrief voor globalisatie, ongebreideld kapitalisme, en militarisatie van de wereld.
Het is niet voor niks dat deze tekst zo uitgebreid is: tientallen malen zo uitgebreid als een échte grondwet. De reden daarvoor is dat uitvoerig is vastgelegd dat het bedrijfsleven geen duimbreed in de weg mag worden gelegd bij zijn expansie en uitbuiting van het milieu en de mensheid, tot meerdere eer en glorie van de nutteloze engerds die met hun geschuif met papiertjes (aandelen) beslissen over hun eigen winsten ten koste van de burgers.
Al deze zaken zijn in deze 'grondwet' opgenomen, omdat het op deze manier véél moeilijker is deze regeltjes terug te draaien dan wanneer ze in een gewone wet stonden. De procedure voor het wijzigen van een wet (en dat geldt ook bij de EU) is veel simpeler dan voor het wijzigen van de grondwet.

Ik ben vóór een Europese grondwet, maar dan een échte, een die in grote lijnen de grondrechten en de uitgangspunten van 'Europa' aangeeft en die aangevuld moet worden met gewone wetten. Zo'n grondwet hoeft niet langer te zijn dan een stuk of 15 à 20 bladzijden. Dat heeft het voordeel dat het ook veel gemakkelijker is om hem te bestuderen zonder door de bomen Bos te verliezen. Zolang er niet zo'n echte grondwet is, ben ik mordicus TEGEN.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nou ja, die Bos-trol mag gerust iets zeggen over de "toonzetting en stijl" (NRC/Handelsblad) van de SP-campagne, wie begon er met dreigen door een nieuw referendum te koppelen aan afwijzing van die Eurowet, dat leek me ook een heel frisse opmerking.

Terecht dat Femke Halsema (GL) hem dat verwijt teruggeeft. Het geeft wel aan hoe gezellig de volksvertegenwoordigers (niet dus) met elkaar omgaan.

Misschien is het zinvol om even over de koppen van de kakelende kippen en hanen te kijken door te verwijzen naar een opiniërend artikel in NRC/Handelsblad (alweer van enkele maanden geleden) met de heldere titel "Tien keer 'nee' tegen Europese Grondwet" ("http://www.nrc.nl//opinie/artikel/1109916344575.html").