donderdag 4 mei 2006

Bot krijgt de (goddelijke) wind van voren

De Nederlandse minus-ter van Buitenlandse Zaken, Bot, is bij een bezoek aan de universiteit van Peshawar in Pakistan verteld dat het beter is wanneer het westen moslims doodt dan dat het spot met hun profeet.

Een hoogleraar, die kennelijk de geschiedenis beter kende dan het heden, vertelde: "Gedurende vijf eeuwen worden wij door de witte mens geslagen, uitgehongerd, beroofd en geminacht. Ik heb mensen gedood, gemarteld, verminkt en beledigd, en tot waanzin gedreven zien worden. Christenen, hindoes en boedhisten hebben in de geschiedenis miljoenen mensen gedood, maar de moslims zijn de enigen die worden gedemoniseerd." En: "Vertel uw gemeenschap alstublieft dat wij liever worden gedood dan dat de spot wordt gedreven met onze profeet. Wij houden meer van hem dan van onze kinderen, onze ouders en onszelf."

Er is een punt waarop ik deze man gedeeltelijk gelijk moet geven, namelijk dat Pakistani 'uitgehongerd, beroofd en geminacht' worden, maar het gaat dan niet meer om christenen die moslims uithongeren, beroven en minachten, maar om 'het kapitalisme' dat mensen in 'arme landen' (en trouwens ook in 'rijke landen') uitbuit, onverschillig of het moslims zijn of christenen of hindoes.

Ik neem aan dat de man geen oproep deed uitgaan om moslims dan maar uit te moorden, maar met een dergelijk star standpunt heeft het geen zin om te proberen tot een discussie te komen. Deze man zal hiervan niet willen afwijken, en ik ben ook absoluut niet bereid mijn recht op te geven om mijn medemens te bekritiseren en om zijn zwakke punten aan te dikken, ook al wordt hij daardoor belachelijk.

In deze situatie is er eigenlijk maar één oplossing: de wereld opdelen in een gedeelte voor religieuze fundamentalisten (de moslimlanden en de VS) en een gedeelte waarin iedereen een plaats kan vinden die gebruik wil maken van de vrijheden zoals wij die in Nederland tot enkele jaren geleden gewend waren - en die uiteraard ook bereid is te accepteren dat anderen die vrijheden ook jegens hem/haar hebben.

En de opmerking van de hooggeleerde over de gedemoniseerde moslims verdient eigenlijk niet eens een reactie, maar omdat hij het hele betoog op doorgeroeste schroeven zet, wil ik toch maar even vermelden dat, voorzover terroristische aanslagen de laatste jaren tot een bepaalde godsdienst herleid kunnen worden, de islam toch wel erg prominent aanwezig is...
Wat was trouwens de godsdienst van de Turken uit het Ottomaanse rijk, die nog geen eeuw geleden honderdduizenden Armeniërs uitmoordden? Hè?

Geen opmerkingen: