maandag 8 mei 2006

En is de kerncentrale in Petten nu wel veilig?

Het Brabants Dagblad meldt vandaag dat de onderzoeksreactor in Petten is overgestapt op laagverrijkt uranium. Laagverrijkt uranium kan niet misbruikt (het ANP gebruikt -via het Brabants Dagblad- het woord 'gebruikt'!) worden voor kernwapens. Dit is gebeurd om te voldoen aan de 'dringende wens van de Amerikaanse regering en het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) in Wenen'. Let op de woordvolgorde: het ANP vindt kennelijk de wens van het Verenigdestaatse régime belangrijker vindt dan die van het IAEA!

Fred Wijtsma, reactormanager in Petten, stelt dat van laagverrijkt uranium geen kernwapens kunnen worden gemaakt, maar dat is maar een deel van de waarheid. Ik zou Wijtsma willen aanraden eens wat opzoekwerk te doen naar zogenaamde 'vuile bommen'. Die werken ook 'uitstekend' met laagverrijkt uranium, en al helemaal met de
door de nieuwe werkwijze ontstaande 'geringe toename van plutonium'. Hij zou ook nog eens onderzoek kunnen doen naar de plotselinge radio-activiteit in bepaalde -hevig door de VS gebombardeerde- delen van Zuid-Irak ten tijde van de oorlog om Koeweit.

Kernenergie (althans zeker kernsplitsing) is niet veilig en kan ook nooit veilig geproduceerd worden. Het is ook klinkklare onzin, die alleen in het belang is van bepaalde kapitalistische kringen, om te denken dat met kernenergie de toekomstige energietekorten kunnen worden opgelost.

Geen opmerkingen: