zondag 28 mei 2006

En de AIVD wil natuurlijk ook ALLES over ons weten!

Het Parool vertelde gisteren in een onthullend artikel over de plannen die het Nederlandse régime heeft met ons privé-leven. In het kort komt het erop neer dat we in de nabije toekomst gewoon geen privé-leven meer hebben. Volgens een nieuw wetsvoorstel worden telefoonproviders, banken en het openbaar vervoer verplicht om gegevens te verstrekken aan de AIVD.

Niet alleen gegevens van specifieke personen, maar van IEDEREEN.
Met allerlei handige voorzieningen, zoals mobiele telefoons (mits ze aan staan), OV-chipkaarten en bankpassen is ons hele leven te volgen. Wat er met de gegevens gedaan wordt, blijft natuurlijk geheim.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken: "Daar kunnen we niet veel over zeggen [...] maar het gebeurt niet als we er niks aan zouden hebben."
Als Nederland écht zo eng is als het balkenrégime ons wil laten vrezen, zullen binnenkort de verkopen van fietsen wel hoger worden. De fiets is namelijk het enige vervoermiddel waarop je (nog) niet gevolgd kunt worden (of een paard of de benenwagen natuurlijk). Maar dan moet je wel zo slim zijn ook geen ingeschakelde GSM bij je te hebben, en ook geen bankpas (of klantenpas van een winkel) te gebruiken.

Maurice Wessling van de burgerrechtenbeweging Bits of Freedom is er niet zo gerust op. In de VS ontstond grote ophef over een door de inlichtingendienst NSA aangelegde database van telefoongegevens, maar hij is "er niet gerust op dat er hier een echt kritisch debat over komt". Er zitten ook grote risico's aan het combineren van gegevens. Mensen kunnen op grond van een toevallige combinatie van factoren ten onrechte binnen een profiel vallen. "Dan worden er toch zwaardere middelen tegen hen ingezet."

Het zou niet de eerste keer zijn dat de AIVD (of zijn voorganger de BVD) een stommiteit uithaalt, en je mag er niet aan denken dat hun snuffelende gluurders tot foute conclusies komen. Verleden jaar werd er in Londen een Braziliaanse electriciën letterlijk uitgemoord, omdat hij voldeed aan het profiel van een terrorist...

1 opmerking:

Anoniem zei

een paar dagen geleden was er op Nederland 3 TV een interessant interview met dhr Gonggrijp, bouwer van xcess4all, die zeer nuttige info gaf over het totalitaire elektronische controlesysteem dat ons te wachten staat (en dat er trouwens al voor een groot deel is). Laten wij de staat hierin vooral vertrouwen en rustig gaan slapen...

Ik herinner me mijn opa, die zei, dat toen de Duitsers binnen vielen, verstandige organisaties meteen hun documenten in de brandende kachel stopten. Dat gaat nu geen zin meer hebben. Er gaat vast niemand op Format C: drukken als de situatie zich herhaalt!