maandag 1 mei 2006

Wanneer grijpt de CIA in in Bolivia?

Evo Morales, de onlangs (december 2005) gekozen president van Bolivia, heeft vandaag de olie- en gasindustrie van zijn land genationaliseerd. (De Morgen van vandaag)

Oudere lezertjes zullen zich ongetwijfeld nog herinneren wat op 11 september (in 1973) gebeurde. Toen werd, met de hulp van o.a. de CIA, de democratisch gekozen regering van Salvador Allende afgezet, waarna onder leiding van Augusto Pinochet (vriendje van o.a. Margaret Thatcher) een decennia durende ellende begon voor de Chileense bevolking. Enkele van de aanleidingen voor de staatsgreep waren de nationalisering geweest van o.a. de Chileense kopermijnen en de daarmee gepaard gaande angst (van de multinationals) voor verdere nationalisaties, zoals o.a. van de in Chili gevestigde bedrijven van Pepsi Cola.

Het is een beetje moeilijk in te schatten hoe de man denkt, maar het zou me niks verwonderen wanneer George Double-Me, om de aandacht een beetje af te leiden van het geringe succes (men leze: stilstand of zelfs verslechtering) van zijn operaties in Irak en Afghanistan, een poging zou doen om in Bolivia te interveniëren. Daarmee zou hij dan meteen een waarschuwing kunnen geven aan de linkse regering van Hugo Chávez van Venezuela, het land met de grootste aardgasreserves in Zuid-Amerika en tevens een van de grootste olieleveranciers ter wereld.

De weblog van Cadena SER meldt in dit verband ook nog, dat het Boliviaanse leger al diverse raffinaderijen bezet hebben, evenals benzinestations die in handen waren van particuliere ondernemers.

Geen opmerkingen: