donderdag 11 mei 2006

Wanneer trekt de EU haar conclusies?

Leden van het Europees Parlement, die in Washington proberen meer te weten te komen over geheime CIA-gevangenissen en geheim vervoer van gevangenen in Europa, hebben eerder vandaag geklaagd dat ze door het Bush-régime tegengewerkt werden.

Claudio Fava, die het rapport van de afvaardiging moet schrijven, beklaagde zich na een onderhoud met hoge regeringsfunctionarissen over het belachelijk hoge aantal "no comments". De Verenigdestaters gaven al meteen bij het begin aan dat ze niet wilden meewerken door te kennen te geven dat de Europarlementariërs geen jurisdictie hebben over de Verenigdestaatse 'regering'.

Fava gaf aan dat hij het bevredigend vindt dat ze het moeilijk vinden een concreet antwoord te geven op een concrete vraag, en hij voegde nog toe dat voor hem "no comment" betekent dat ze iets te verbergen hebben.

Het toppunt van schijnheiligheid was een opmerking van Bush' spreekbuis Bellinger: "We hebben opnieuw benadrukt, zoals eerder in het verleden, dat we helaas geconcludeerd hebben dat we gewoonweg geen commentaar kunnen geven op specifieke beweringen, hoe graag we ook de vele beweringen die simpelweg onjuist zijn zouden willen kunnen ontkennen." (Reuters, vandaag).

Het is natuurlijk helemaal een vreselijk doorzichtige opmerking van die kletskous van Bush, maar let vooral op het laatste deel, waarin hij beweert dat "we [...] de beweringen [...] zouden willen kunnen ontkennen (we would like to be able to deny)." Die zin kan natuurlijk twee dingen betekenen:
1. ik kan het niet ontkennen, want ik mag het niet;
2. ik kan het niet ontkennen, want dan zou ik liegen.
Welke van de twee mogelijkheden klopt zou ik niet kunnen zeggen. De eerste lijkt me zwak, want ze zouden het maar al te graag ontkennen, dat blijkt ook uit de omslachtige algemeenheden die eerder deze week in Genève gedebiteerd zijn. De tweede is echter ook niet erg waarschijnlijk, want liegen is een van de hoofdkaraktereigenschappen van het régime Bush...

Hoe dan ook, het wordt hoog tijd dat de EU eens begrijpt wat voor een adder ze als bevriende natie, en als beoogde leider (via de NAVO) voor de geplande Europese strijdmacht aan haar borst koestert. De VS moeten geboycot worden, totdat ze zelf minimaal voldoen aan de eisen die ze aan andere landen stellen op het gebied van bijv. mensenrechten of kernwapens...

Geen opmerkingen: