vrijdag 19 mei 2006

Ook Belgen beetje kort door de bocht!

Alleen doen ze het in België niet zoals in Nederland, waar het verlies van je Nederlanderschap afhangt van de luimen van de verantwoordelijke minister, maar met een heuse wet...

De Morgen meldt vandaag dat in België de snel-Belgwet is goedgekeurd, op grond waarvan een genaturaliseerde Belg zijn nationaliteit kan verliezen, wanneer blijkt dat hij bij zijn aanvraag gelogen heeft.

Deze wet is vooral bedoeld als wapen in de strijd tegen schijnhuwelijken, maar het risico zit er natuurlijk altijd in dat er ook in andere gevallen naar zal worden teruggegrepen. Het hangt er dan maar net van af hoe strikt en/of menselijk de betreffende rechter is.

Wat mij betreft is het volstrekt legitiem om in noodsituaties de waarheid op te rekken, zolang daarmee geen wezenlijke belangen worden geschaad. En dat zou ook het uitgangspunt moeten zijn van de autoriteiten. Ik neem tenminste aan dat niemand het in zijn hoofd zal halen verontwaardigd te zijn over Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog Duitse soldaten de verkeerde kant opstuurden ("Immer gerade aus!").

Het is wel toevallig dat een en ander precies samenvalt met de strapatsen van Tita Toverkol, maar het wetsvoorstel was in België al bij eerdere gelegenheden geagendeerd, maar nooit daadwerkelijk in stemming gebracht.

Geen opmerkingen: