vrijdag 26 mei 2006

Monarchie in België

Uit een enquête van de Belgische kranten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen blijkt dat 45% van de Vlamingen het liefst een protocollaire koning heeft (dus een die alleen maar dient als machteloos visitekaartje), 29% wil een politieke koning en 17% wil helemaal geen koning meer. De resterende 9% zullen wel in de categorie 'geen mening' vallen. Overigens denkt zo'n 63% dat over 25 jaar de koning alleen nog maar een protocollaire functie zal hebben.

Een niet onverwacht resultaat van de enquête is dat vooral mensen uit een hogere sociale klasse naar een republiek neigen, terwijl vrouwen, ouderen en [Belgische] Limburgers (!) aan de huidige situatie vasthouden.
Uit onderzoek van de KUL (Katholieke Universiteit Leuven) is echter gebleken dat "de betrokkenheid van de behoudsgezinde meerderheid laag is. Veel lager dan bij het minderheidsgedeelte van de bevolking dat verandering wil."
(Het Belang van Limburg vandaag)

1 opmerking:

Anoniem zei

HiHi,

dit herinnert me aan een oud mopje over Nederlanders en Belgen: "Wat gebeurt er als er een Limburger naar Belgie verhuist?"

dan wordt in beide landen het gemiddeld IQ hoger.

Sorry. Ik meen het alleen geheel onschuldig...