dinsdag 23 mei 2006

Weer drukke tijden voor de vredesbeweging!

Volgens een bericht in het Noordhollands Dagblad (RSS-feed van vandaag) heeft het régime van de Verenigde Staten plannen om in Europa antiraketsystemen te plaatsen - ter bescherming tegen raketaanvallen uit Noord-Korea en Iran. Dit bericht moet gisteren in de New York Times gestaan hebben, maar daar heb ik het bij vluchtig doorbladeren niet gevonden.

George Double-Me Bush wil vóór 2011 zeker tien afweersystemen plaatsen en volgens hem komen daarvoor onder meer Polen en Tsjechië in aanmerking. Zijn boze genius herinnert zich ongetwijfeld nog het verzet in o.a. Nederland (de ziekte "Hollanditis" was toen wereldwijd bekend) tegen de kruisraketten en de neutronenbommen - het toppunt van cynisme: mensen zouden uitgemoord worden, maar de infrastructuur zou intact blijven...

Daarom denkt hij vooral aan landen, die door hem bij de voorbereidingen voor de invasie van Irak al werden aangeduid als het 'Nieuwe Europa', omdat die nog te zwaar gebukt gaan onder de ellende van het stalinisme om in te zien dat het kapitalisme even eng is, alleen is de ellende daar minder direct zichtbaar. In beide systemen tellen mensen niet als individuen, maar alleen als productiefactor.

Ga maar op zoek naar de oude buttons van Opland (het mannetje of vrouwtje dat een raket een flinke trap geeft), poets ze maar op en bedenk leuzen voor als het weer op demonstraties aankomt.

Het Pentagon heeft voorlopig al om 56 miljoen dollar gevraagd voor de voorbereidingen. De totale kosten worden geschat op 1,6 miljard dollar, maar dat bedrag zal ongetwijfeld nog veel hoger worden. Allemaal geld dat ook gebruikt had kunnen worden ter bestrijding van de armoede in Afrika en Azië, waarmee heel wat meer terrorisme en oorlogsdreiging zou kunnen worden voorkomen.

Geen opmerkingen: