vrijdag 26 mei 2006

Computerspel of oorlogsvoorbereiding?

Op de Braziliaanse news-site van de BBC staat een artikel over een nieuw computerspelletje ("Mercenaries 2: World in Flames), waarin het gaat om het afzetten van een denkbeeldige Venezolaanse "tiran".

De producent (Pandemic Studios) houdt vol dat het maar om een spelletje gaat ("Pandemic heeft geen banden met de Amerikaanse [= Verenigdestaatse] regering", zoals gemeld werd aan persbureau
Associated Press), maar de Venezolaanse regering ziet het veeleer als een mentale voorbereiding op een invasie van het land.

Gezien de houding van de VS ten opzichte van de regering van Hugo Chávez is de Venezolaanse angst ook niet denkbeeldig. Ook andere personen die geen 'banden' hebben met de Bush-kliek hebben al opgeroepen om Chávez te vermoorden en ook zonder deze 'banden' kunnen enge figuren zich natuurlijk best aangesproken voelen door het Bushiaanse haatgif.

In het spel gaat het erom dat de spelers soldaten sturen om "een tiran af te zetten, die de levering van Venezolaanse aardolie onderbreekt, hetgeen leidt tot een invasie die het land verandert in een oorlogsgebied".

Volgens parlementariër Ismael García vormt het spel een onderdeel van de voorbereidingen voor een werkelijke invasie: "Ik denk dat de Amerikaanse [Verenigdestaatse] regering weet hoe campagnes van psychologische terreur voorbereid moeten worden, waardoor later hun plannen kunnen worden gerealiseerd."

Onverschillig wat de officiële versie is van de haatcampagne, gaat het er natuurlijk alleen om dat de regering van Chávez een einde wil maken aan de uitbuiting van de natuurlijke bronnen en de bevolking van het land door het buitenlandse kapitaal - en dat is natuurlijk niet naar de zin van het Verenigdestaatse grootkapitaal, dat in het recente verleden al tot meer oorlogen geïnspireerd heeft.

Geen opmerkingen: