vrijdag 26 mei 2006

Recht en Krom in de VS en in Nederland

In Nederland krijgen de zakkenvullers van Ahold symbolische strafjes: een fooi van een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf, en dan doen ze nog zielig en gaan ze (althans grootboef Van der Hoeven) ook nog in beroep tegen die uitspraak... Voor alle duidelijkheid: Ahold is o.a. het moederbedrijf van Albert Heijn - je weet wel: het bedrijf dat op onze kleintjes let (vertaald betekent dat: dat ervoor zorgt dat ook ons kleingeld in hun zakken terecht komt).

In de Verenigde Staten zijn enkele andere boeven vervolgd wegens fraude en samenzwering in verband met hun manipulaties (als directeuren) in de industriereus Enron. Na meer dan vijf dagen beraadslagingen is daar de jury tot de conclusie gekomen dat de "heren" Kenneth L. Lay en Jeffrey K. Skilling een gevangenisstraf verdienen van 5 tot 10 jaar. Beiden gaan waarschijnlijk beroep aantekenen en zijn voorlopig vrij op borgtocht.

Lay was al net zo zielig als Van der Hoeven: "Ik ben er vast van overtuigd dat ik onschuldig ben van het mij ten laste gelegde", maar in zijn slijmerigheid ging hij (op de TV) nog enkele stappen verder: "Wij geloven dat God in feite de leiding heeft en dat hij alles ten goede keert voor hen die de Heer beminnen".
[Kots! (voor Lay: "puke!") Als hij zo nog even doorgaat, krijgt hij wel gratie van opperboef Bush...]

Experts gaan ervan uit dat beiden, wanneer ze hun beroep verliezen, de rest van hun leven in de gevangenis zullen doorbrengen. (
New York Times, gisteren).

Het zou Balk & Co. sieren wanneer de Nederlandse rechtspraak voor witte-boord-criminelen ook eens wat proportioneler zou worden. Het mag toch niet zo zijn dat bijstandfraudeurs (en dan bedoel ik niet mensen die € 10 niet aangegeven hebben, maar mensen die jaren lang willens en wetens de kluit belazerd hebben) de rest van hun leven gebukt gaan onder een torenhoge schuldenlast en dat grootfraudeurs (zoals die van Ahold, maar ook anderen) een klein deel van het achterovergedrukte moeten betalen en er verder met een papieren straf afkomen...

Geen opmerkingen: