maandag 8 mei 2006

De RK kerk en de vrijheid van meningsuiting...

Als er soms nog mensen zijn die (een deel van) de islam veroordelen vanwege de felle reacties op de Deense cartoons die de voorbije maanden leidden tot een hoop ellende, dan zou ik hen nu dringend willen verzoeken voor de verandering hun pijlen eens op de kerk van Rome te richten.

Volgens een bericht in de Metro van vandaag heeft namelijk kardinaal Francis Arinze, de voorzitter van de Vaticaanse Congregatie van de Goddelijke Eredienst, erop gewezen dat de film The Da Vinci Code 'de rechten van de gelovigen' schendt. De filmmakers tonen volgens hem namelijk geen "respect voor ons [...] en onze stichter, Jezus Christus. Christenen kunnen niet met de handen over elkaar blijven zitten en zeggen: 'Wij moeten vergeven en vergeten'".

Het zou kunnen zijn dat de film op belangrijke punten afwijkt van de roman (maar de kardinaal gaat er waarschijnlijk -terecht- van uit dat mensen die kunnen lezen zich niets gelegen zullen laten liggen gebazel uit de laatste dictatuur -het Vaticaan- in Europa), maar ik heb in de roman geen aanvallen op het christendom of op Jezus Christus gezien. Integendeel, en daar zal zijn schoen ook wel wringen, de roman vertelt vooral veel over het gekonkel en de machtsspelletjes van het Vaticaan - en dat is, kardinaaltje, beslist geen synoniem voor het christendom.

Overigens ben ik toch benieuwd wat deze enge man vindt dat christenen moeten doen wanneer ze 'niet met de handen over elkaar blijven zitten'... Ik zal er niet aan ontkomen het Vaticaanse propaganda-bulletin (de Osservatore Romano) door te werken om daar (misschien) achter te komen, maar dan zal ik eerst toch nog heel wat moed moeten verzamelen. Of zou hij werkelijk alleen bedoelen dat 'rooms-katholieken en andere gelovigen' via de rechter een verbod op de film proberen te eisen?

Aanvulling: volgens het Algemeen Dagblad (vandaag) is deze Francis Arinze een "vooraanstaande [...] kardinaal". Wat mij betreft is het gewoon een misselijk, miezerig mannetje, en als deze al 'vooraanstaand' is, geeft dit tevens een beeld van hoe minderwaardig de minder vooraanstaande kardinalen zijn...

Geen opmerkingen: