dinsdag 14 juni 2005

Dreiging uit het Vaticaan

In het verleden heeft het Vaticaan (min of meer synoniem met de Rooms Katholieke Kerk) maar al te vaak een heel kwalijke rol gespeeld. Ik hoef alleen maar te verwijzen naar de Kruistochten en de Inquisitie.

Terecht kwam daarom het Italiaanse volk in de 19e eeuw in opstand tegen de almacht die de pausen indertijd over Italië uitoefenden. Toen de pausen in 1870 in de steek gelaten werden door de Franse legers, was het maar een kwestie van dagen totdat ze zich moesten overgeven aan het Italiaanse leger onder leiding van generaal Cadorna.
In de lente van 1871 werd in de pauselijke gebieden een referendum gehouden over aansluiting bij de Italiaanse Republiek, waarbij bijna 99% van de uitgebrachte stemmen vóór aansluiting was. Het Italiaanse parlement beperkte daarop de Vaticaanse souvereiniteit tot het Vaticaan, Lateranen en het pauselijke vakantiecentrum in Castel Gandolfo. Paus Pius IX moet toen iets gezegd hebben in de geest van "We zullen gevangenen zijn".

Desondanks heeft de Katholieke Kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië dankzij een nauwe samenwerking met Mussolini en in Spanje en Portugal dankzij concordaten met dictators Franco en Salazar zijn invloed behoorlijk kunnen uitbreiden.

En nu er een nieuwe retrograde paus gekozen (ingekocht?) is, die zo mogelijk nog conservatiever is dan zijn voorganger, heeft deze would-be reïncarnatie van kardinaal Juan de Torquemada het in zijn korte periode aan de touwtjes van de katholieken de fictie van kerk en staat in Italië grondig de grond ingeboord. Hij heeft namelijk de Italiaanse kiezers opgeroepen massaal een referendum over voortplanting (reageerbuisbaby's), en bijv. ook over onderzoek aan embryo's -maar met veel verdergaande consequenties- te boycotten. Met succes, want in geen enkele regio en geen enkele provincie is het quorum gehaald. (Liberazione van vandaag). Hoe, in kotsnaam, heeft het Italiaanse volk zo diep kunnen zinken?
Ik hoorde trouwens van een Italiaanse kennis dat in zijn dorpje de plaatselijke pastoor voor de deur van het stemlokaal stond en de namen noteerde van iedereen die ging stemmen, zodat ze automatisch geëxcommuniceerd zouden kunnen worden. Mijn kennissen waren enkelen van de zeer weinigen die in dat dorp toch de moed hadden om te gaan stemmen...

Het moge duidelijk zijn dat de gevangenschap, waarnaar Pius IX verwees, niet doeltreffend genoeg is en het wordt daarom tijd om het Vaticaan (dat nota-bene niet eens bij Italië hoort en ook geen onderdeel vormt van de EU) volledig te isoleren. Wat deze club doet heeft niets meer met geloof te maken, maar alles met machtspolitiek. Het wordt tijd dat ook katholieken begrijpen dat als de bijbel het woord van hun god is, het niet nodig is dat mensen (onverschillig hoe 'onfeilbaar' de pausen zichzelf in juli 1869 verklaard hebben) ons moeten zeggen wat er in die bijbel staat. Het kan toch niet zo zijn dat het woord van god, die onder gelovigen als almachtig wordt beschouwd, verkeerd geïnterpreteerd kan worden?

Hetzelfde geldt overigens ook voor andere enge clubs van gelovigen, zoals de reborn christians. Als je weet dat Bush zich daar ook onder rekent, weet je over wat voor soort mensen we het hebben...

Geen opmerkingen: