woensdag 8 juni 2005

Verenigdestaatse schijnheiligheid of poging tot doorbraak?

De Verenigdestaatse National Trust (zeg maar de Monumentenzorg) spreekt haar zorg uit over het verval van het huis waarin Ernest Hemingway 1940-1961 in La Habana gewoond heeft. De National Trust beschouwt dit als een deel van het Verenigdestaatse 'culturele erfgoed'. Dat lees ik vandaag in NRC/Handelsblad.

Weer zo'n artikel om bij na te denken.
Mijn eerste gedachte was: Zie je wel, die Verenigdestaters blijven Cuba als een kolonie beschouwen, alsof de walgelijke Batista nooit is afgezet.

De tweede (met de eerste samenhangende) gedachte: Wie denken die National Trusters wel dat ze zijn, want -zoals in het NRC-artikel al wordt aangegeven- de woning wordt momenteel gerestaureerd door hun Cubaanse tegenhanger, dus waar maken ze zich in kotsnaam druk over?

Mijn derde gedachte: Wat willen die domme Verenigdestaters? Hun achtereenvolgende regeringen isoleren Cuba alleen maar steeds meer, waardoor niet alleen dit huis, maar héél Cuba zowat in elkaar stort van ellende. De bedoeling daarvan is natuurlijk overduidelijk: Bush en (tzt ongetwijfeld) zijn opvolgers wachten gewoon totdat Fidel Castro overlijdt en dan pikken ze het eiland zonder veel moeite in. Daarna gaan ze dan gewoon verder zoals het ging totdat Fidel Castro roet in het Verenigdestaatse eten strooide en wordt Cuba opnieuw een bordeel voor patserige Verenigdestaters en een plaats waar arbeiders uitgebuit mogen worden tot meerdere eer en glorie van Verenigdestaatse ondernemingen.

En tenslotte, na heel veel niet gerelateerde gedachten: Zouden er bij de National Trust soms mensen zitten die (veel) verder denken dan de gemiddelde Verenigdestater en die bedacht hebben dat het embargo tegen Cuba misschien versoepeld of ingetrokken kan worden, wanneer duidelijk is dat er zich op Cuba ook tal van monumenten bevinden die van belang zijn voor de Verenigdestaatse geschiedenis (en die van andere koloniale machten).
Wellicht, maar dat is dan wel een link plannetje, want het kan natuurlijk ook aangegrepen worden door de Cubaanse mafia om met de steun van de Verenigdestaatse regering Cuba binnen te vallen. Bush' historische kennis is ongetwijfeld onvoldoende om te weten wat er in de Varkensbaai gebeurde...

Geen opmerkingen: