zaterdag 4 juni 2005

Flexibiliteit, mensen!

Ondanks de slechte luchtkwaliteit, kunnen volgens minister Dekkers in Nederland in de twee komende jaren 232.000 nieuwe woningen worden gebouwd. "Stedenbouwkundigen en planologen waarschuwden onlangs nog dat de Randstad en Zuid-Nederland door nieuwe regels voor schone lucht op slot gaan voor ruimtelijke ontwikkelingen" meldt de Metro, maar volgens de minister is daarvan de komende twee jaar nog geen sprake.

Bij het lezen van zo'n bericht lijkt het alsof we blij moeten zijn voor alle woningzoekenden. Als je echter goed leest, begrijp je pas hoe mevrouw denkt. Volgens haar gaan de Randstad en Zuid-Nederland de komende twee jaar nog niet 'op slot'. Misschien is de lucht de eerstekomende twee jaar wel schoon, en wordt hij pas daarna vies. Hoe kan zij dat weten? Hierop is maar één antwoord mogelijk. De huidige normen (die blijkens recent onderzoek ontoereikend zijn) gelden voorlopig nog, en volgens de huidige, onjuiste, normen mag er dus gebouwd worden.

Deze mevrouw, die al eerder in het nieuws was omdat zij meende beter dan de woningbouwcorporaties te weten hoe de problemen in de huursector konden worden opgelost, gaat ook in dit geval weer (misschien wel letterlijk) over lijken door alleen naar de formele kant van de zaak te kijken en geen enkele waarde te hechten aan het feit dat uit onderzoek al onomstotelijk is gebleken dat de lucht ook nú ongezond is voor bewoners. Volgens de (feitelijk achterhaalde) regeltjes mag het en dus gebeurt het. Dat de volksgezondheid door deze handelwijze vermijdbare risico's loopt, is haar probleem niet.

Welterusten, mevrouw Kwekker!

Geen opmerkingen: