woensdag 15 juni 2005

Ministerie van Asociale Zakken

Minister De Kneus is erg blij (lees ik in het Brabants Dagblad van vandaag). Volgens deze zogenaamde minister (afkomstig uit het zogenaamd christelijke en democratische CDA) gaat hat goed met het oplossen van het 'WAO-probleem'.

Het UWV heeft hem een 'nota' gestuurd om hem te melden dat de WAO- en WW-reserves zo hoog zijn dat de premies volgend jaar omlaag kunnen.

Ik hoop niet dat er nog mensen goedgelovig genoeg zijn om te geloven dat die premies daadwerkelijk omlaag zullen gaan. Dit soort zaken wordt altijd breed uitgemeten (net zoals de lagere ziekenfondspremies die ons al een paar keer zijn voorgespiegeld), maar als puntje bij paaltje komt worden die premies gewoon vrolijk verhoogd.

Moest de WAO trouwens niet uitgekleed worden omdat het allemaal te duur werd? Hoe is het dan mogelijk dat er bij het UWV geld overblijft (terwijl ze het daar notabene graag over de balk gooien met luxueuze kantoorinrichtingen en peperdure externe krachten). Niet door de strengere 'keuringen', want die zijn nog maar pas begonnen.
Misschien zitten er bij het UWV toch nog eerlijke mensen, die deze hoge reserves in de openbaarheid willen brengen, om te voorkomen dat Zalm en zijn graaiclubje gauw de UWV-kassen plunderen, net zoals de club van Lubbers (als ik me niet vergis) indertijd een forse greep deed in de ABP-kas.

Het moge in ieder geval duidelijk zijn: wanneer de WAO- en WW-reserves zo hoog zijn, dat er sprake zou kunnen zijn van premieverlaging, dan is de nu reeds doorgevoerde (en in de toekomst nog verder geplande) verslechtering van de WAO en WW volstrekt overbodig en kan er maar één optie openstaan: terug naar ware sociale voorzieningen!

Geen opmerkingen: