dinsdag 7 juni 2005

Nog meer kerkelijk geslapjanus

Volgens een artikeltje in de Spits vandaag heeft paus Benedictus XVI gisteren op een conferentie van het bisdom Rome beweerd dat het homohuwelijk een 'pseudo-huwelijk' is 'dat uitdrukking geeft aan een anarchistische en onechte vrijheid die de moderne mens denkt te genieten'. Volgens hem is het huwelijk geen 'eenvoudige sociologische constructie' die voortdurend aan veranderingen onderhevig is.

Als ik de opmerkingen van deze enge man lees, moet ik sterk denken aan de redeneertrant van de in Nederland wereldberuchte JP Balk: een verzameling indrukwekkende woorden in een grammaticaal correcte zin, die verder niks betekent.

Wat is immers in kotsnaam het verschil tussen een huwelijk tussen een man en een vrouw en tussen twee mannen of twee vrouwen? Een homosexueel paar kan samen geen kinderen krijgen en een heterosexueel paar soms wel. Verder? Een maatschappij die bang is voor alles wat anders is.

Misschien zou die Maledictus eens zijn hand in de boezem moeten steken van zijn priesters die met hun poten niet van kleine kinderen kunnen afblijven en die dan (in de VS) door hun bisschop overgeplaatst worden, omdat ze dan gerechtelijk niet of veel moeilijker vervolgd kunnen worden.

Wat is er voor pseudo's aan een homohuwelijk? Dat er geen kinderen kunnen komen? Dan heb je ook veel pseudo hetero-huwelijken. Het zal je maar gezegd worden, als je ongewild kinderloos blijft: dan ben je ook nog eens pseudo-getrouwd.
En wat verstaat deze woordenplakker eigenlijk onder een 'anarchistische en onechte vrijheid'? Ik heb het begrip 'anarchisme' al op vele manieren misbruikt zien worden, maar deze context is werkelijk nieuw voor me. Bij een 'onechte vrijheid' denk ik bijv. aan de vrijheid van gelovigen, die wordt voorgehouden dat ze alleen door het geloof vrij kunnen worden.
Er is in ieder geval niets onvrijs aan een vrijwillig gesloten huwelijk tussen twee mensen, wat voor kleur, geslacht, of fiets (bijv.) ze hebben!

En eh... wat is het huwelijk anders dan een 'eenvoudige sociologische constructie'? Mensen die van elkaar houden hebben geen huwelijk nodig om hun liefde vast te leggen. Misschien zou het deze kletsjurk sieren wanneer hij eerst eens grondig de thema's van zijn toespraken bestudeert voordat hij zijn tanden van elkaar haalt...

Mensen, laat je toch niet in de luren leggen door deze enge zeurkloot! Laat iedereen leven zoals hij of zij zelf wil, zolang anderen daarmee niet benadeeld worden. Je hoeft er toch zelf niet aan mee te doen.


Soms, zoals nu, vind ik het toch wel heel jammer dat er geen rechtvaardige god bestaat. Wat zou hij deze zeveraar toch straffen!

Geen opmerkingen: