donderdag 23 juni 2005

Sovjet-monarchie der Nederlanden

In NRC/Handelsblad van gisteren (woensdag) staat een uiterst droevig stemmend stuk over wat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vindt over wat journalisten wél en niet mogen doen met betrekking tot leden van het "koninklijk huis".

Deze mensen, die van ons geld in staat worden gesteld een luxe (en nutteloos) leventje te leiden moeten vooral beschermd worden. Wij, de burgers, mogen op alle mogelijke manieren bespioneerd worden (er zijn beslist tientallen foto's van mij in de archieven van de Belachelijke Veiligheidsdienst, uit de tijd van bijv. anti-Vietnam, anti-Pinochet en anti-bewapenings demonstraties). Maar de fans van deze familie (en vraag me werkelijk niet hoe mensen in staat zijn zo slaafs omhoog te kijken naar een qua capaciteiten niet meer dan gemiddeld gezin, dat alleen de mazzel gehad heeft toevallig in een nest trechtgekomen te zijn, dat pretendeert die plaats te verdienen omdat god het zo wil, of om historische redenen, of om weet ik niet wat voor smoesjes daarvoor als rechtvaardiging worden gehanteerd.

De journalisten worden overigens niet alleen bedreigd ("Juridische stappen sluit de RVD niet uit"), of gechanteerd ("uitsluiting bij accreditatie"), maar hun wordt ook een wortel voorgehouden ("beloning met uitnodigingen voor 'mediamomenten rondom het koninklijk huis die tot de persoonlijke levenssfeer behoren ... bijvoorbeeld tijdens vakanties.'") Joepie!

Zullen we het nog meemaken dat Nederland van een (zogenaamd) democratische monarchie weer een monocratie wordt, of is het stiekem al zover gekomen?
Het is al vaak zo dat politici (zoals Donner met betrekking tot de optredens van Bea in Kopspijkers) voorop lopen om maar te voorkomen dat Beatrix ook maar het gevoel zou kunnen krijgen dat ze zich gekwetst zou kunnen voelen. Het is toch wel maxi-luxe: een superdeluxe leventje leiden in een glazen huis en helemaal je gang te kunnen gaan, zonder dat degene die dat hele circus onderhouden ook maar mogen zien wat er allemaal gebeurt van ons geld...

1 opmerking:

Anoniem zei

Je weet best waarom de Trix-dynastie ons geld als klatergoud voor onze ogen laat bengelen, waarom er liefhebbers zijn voor die opgepompte nep-mensen met hun constante vakanties en andere reisrechtvaardigingen ("was geen vakantie, was zwaar werken, onder de brandende zon, links en rechts oedeemkinderen van ons af trappend").
Logisch toch, dat daar geen media bij moeten zijn.
Nee, natuurlijk tellen de door Minima (alweer met een brood in de oven) geschoten digivideo's voor de familievertoningen in de kasteelkelder niet mee als beeldmateriaal, want dat is privé ("Kijk Alex daar, die had een voltreffer, trapte zo'n stinkende hongerlijer recht in zijn kruis ... Ach nee, was dat een zwangere vrouw? Dat had ik niet gezien, ze lijken ook allemaal op elkaar, die mindermensen, nou Alex, extra punten dus").

Wat, begrijp je echt niet waarom er zoveel oranje-fans zijn? Het is toch zo simpel: hoe slechter het met ons normale mensen, gaat, hoe meer behoefte we hebben aan sprookjesfiguren, en ook al zijn die ingeteelde Oranjes niet écht spectaculair, ze zijn wel het meest sprookjesbossige wat we hier hebben (op de Efteling na dan), en het noemt zich tenminste koninklijk, dat is al iets.

En het Balkenbraakvolk zorgt er wel voor dat het steeds slechter met ons normale mensen gaat, en dat garandeert natuurlijk het voortbestaan van het Oranje Dombohuis, de ene hand bevlekt de andere.

En het journaille dat ingaat op de Oranje wortels die de Reichs Verheimlichungs Dienst aanbiedt hoopt natuurlijk ook op extra vakantiedagen, en dan maakt het niet zoveel uit dat ze een keer op een bepaalde plek moeten gaan staan om een geënsceneerde foto te schieten.