vrijdag 17 juni 2005

Wie is de baas in Europa?

In NRC/Handelsblad van gisteren lees ik dat "de lidstaten van de [Europese] Unie krijgen nog tot 26 oktober 2006 de tijd de paspoorten aan te passen", omdat EU-inwoners voor een reis naar de VS niet al vanaf eind oktober 2005 een paspoort met speciale (biometrische) gegevens hoeven te hebben.

Komen er nu voor Europeanen twee verschillende paspoorten, een voor gewone Europeanen, en een voor Europeanen die naar de VS willen?

Uit het artikel begrijp ik dat de EU in 2003 in Thessaloniki besloten had om vanaf 2007 in Europa paspoorten met biometrische gegevens in te voeren, maar tussen de regels door lees ik ook dat de VS dat van groot belang vindt voor de strijd tegen het terrorisme. Het is dus geenszins vreemd om te veronderstellen dat dat besluit is genomen onder druk van de club van Bush. Deze engerd heeft er tenslotte alles voor over om de aandacht verre te houden van zijn desastreuze politiek binnen de VS.

Die verdomde strijd tegen het terrorisme wordt tegenwoordig voor alles uit de kast gehaald. Vandaag of morgen moet ik me in een boekhandel nog identificeren wanneer ik Het Kapitaal van Marx wil kopen (bij wijze van spreken dan, want dat heb ik al een jaar of 30) om te voorkomen dat ik daarin inspiratie vind voor terroristische acties.

Een mooi voorbeeld voor het bullshit-gehalte van dit soort zaken waren de identiteitskaarten die in de jaren 1970 in Spanje gebruikt werden. Naast de onvermijdelijke gegevens zoals naam en geboortedatum, was er ook ruimte voor een vingerafdruk en voor de bloedgroep. Dat was -volgens de officiële verklaring- nodig wanneer iemand bij een ongeluk betrokken zou zijn. De bloedgroep was dan bekend en aan de vingerafdruk was te zien of de kaart inderdaad bij de officiële houder was aangetroffen, zodat niet per ongeluk het verkeerde bloed zou worden gegeven aan een slachtoffer. Ik heb indertijd heel wat identiteitskaarten gezien: op alle exemplaren stond de vingerafdruk, maar op geen enkele heb ik de bloedgroep vermeld gezien.

Dat de Verenigdestaatse regering bol staat van bullshit mag intussen al wel als bekend verondersteld worden (de VS wordt niet voor niets ook wel 'het land van de onbegrensde mogelijkheden' genoemd), en de laatste tijd wordt het ook steeds duidelijker dat de Europese Unie ook een heel andere agenda heeft dan ze ons steeds heeft willen geloven, en dat de EU maar al te graag wil samenwerken met de VS, tot zelfs op militair gebied toe, want de beoogde Europese strijdmacht wordt geacht samen te werken met de NAVO (artikel I-41, 2e lid) en die club leunt nou eenmaal zwaar op de VS...

Dankzij de door Bush geïntroduceerde (en mede door de Verenigdestaatse koloniale politiek - én door de wapenindustrie - opgeroepen) strijd tegen het terrorisme zijn we in Europa de laatste tijd geconfronteerd met een groot aantal privacy-bedreigende maatregelen. Ik hoef alleen maar te verwijzen naar de verplichting voor internet- en telefoonproviders om gegevens te bewaren, de identificatieplicht in Nederland en nu ook weer de nieuwe paspoorten.

Van de andere kant worden we overspoeld met fundamentalistische christelijke propaganda: de liegende en chanterende minister Donder die het vloeken wilde laten verbieden, minister Van der Hoefjes die het liefst de evolutietheorie zou willen verbannen uit het onderwijs, de Enge Omroep die jongeren lokt met alleluja-pop (die kennelijk veel jongeren net zo aanspreekt als 70 jaar geleden de Hitler Jugend). En degenen die daar toch nog ongevoelig voor blijken, worden gedesinformeerd door oppervlakkige en eenzijdige TV-journaals, door nieuws-'shows' (bijv. op CNN en -nóg erger- Fox News) en verder heel veel foebbal en soap. Kortom, er wordt van alles gedaan om ons rijp te maken voor een bestaan als zombie-slaven van de neoliberale internationale en vooral om te voorkomen dat we zelf nog tijd (en de behoefte) zouden hebben om na te denken.

Geen opmerkingen: