zondag 19 september 2010

Beschaving op z'n Verenigdestaats...


Wie de geschiedenis een beetje volgt - o.a. Vietnam, Irak (Abu Ghraib, "massavernietigingswapens"), Guantánamo, geheime foltercentra van de CIA, staatsgrepen in Panamá, Chili, Venezuela, Honduras en mislukte pogingen tot staatsgrepen in Cuba - weet dat de Verenigde Staten niet te vertrouwen zijn. Zodra het in hun belang is (en dat is iets al héél gauw), vertrappen ze zonder de minste moeite al hun 'christelijke' principes en al hun gezeur over 'mensenrechten'. Vergeet trouwens in dit verband ook niet de oorlogsmisdaden van de Israelische VS-marionetten (of opdrachtgevers?) in Palestina. 

Gisteren informeerde de Washington Post over een peloton Verenigdestaatse soldaten dat, na wekenlange voorbereiding, voor de lol op Afghaanse burgers schoot. De moordpartijen begonnen op 15 januari dit jaar en duurden verscheidene maanden. Daarbij zouden zelfs een schedel en botten van de slachtoffers 'buitgemaakt' zijn. De vader van een van de soldaten heeft, volgens het artikel, diverse keren het Leger proberen te informeren, maar werd nooit serieus genomen.

Uiteraard zal het régime van Barack "No Change" Obama deze oorlogsmisdaden "tot op de bodem" laten uitzoeken, en misschien zullen er zelfs nog wel een paar soldaten met een lage rang gestraft worden. De hoofdschuldigen en -verantwoordelijken (zoals Rumsfeld, Cheney, Bush, Wolfowitz, Tony Blair, Barack "No We Cannot" Obama) blijven uiteraard hoe dan ook buiten schot.

Ondanks het feit dat het laatste (?) Balkenbende-régime viel omdat het niet bereid was om conform de (overigens al een keer eerder verkrachte) afspraken vóór het eind van 2010 alle Nederlandse soldaten uit Afghanistan terug te trekken, zitten het christenfundamentalistische CDA en de neoconservatieve VVD toch al weer stiekem plannetjes te maken om een nieuwe 'missie' naar Afghanistan goed te keuren. (NRC/Handelsblad, 17 september 2010). Waarom ook niet? Ook Nederland heeft een ruime ervaring met oorlogsmisdaden en koloniale oorlogen, o.a. in Indonesië tot 1947/1949. En Balkenende stak bij de Algemene Beschouwingen in 2006 niet onder stoelen of banken dat hij grote bewondering had voor de prestaties van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) uit de 17e en 18e eeuw.

Geen opmerkingen: