zaterdag 6 januari 2024

Eigen schuld dikke bult (en dus uitgeluld)

Vandaag publiceert de NRC een ingezonden brief, waarin voorgesteld wordt om de kosten voor vuurwerkletsel niet meer te laten vergoeden door de zorgverzekering.

Daarmee ben ik het zeker eens (en ik roep dat eigenlijk al jaren), maar ik ben het heel niet eens met de opmerking van de briefschrijver dat het niet uitmaakt «of men zelf vuurwerk heeft afgestoken of alleen maar omstander is geweest. In beide gevallen heeft men zich immers geheel vrijwillig blootgesteld aan het risico letsel op te lopen. Dat risico is dus voor honderd procent vermijdbaar.» Wat verstaat de schrijver overigens precies onder een "omstander"?

Die opmerking vind ik véél te kort door de bocht. Er zijn immers veel situaties te bedenken waarbij argeloze voorbijgangers getroffen worden door vuurwerk, en dat is des te schrijnender wanneer het gaat om vuurwerkterreur op een willekeurig moment, dus niet in de nacht van 31 december op 1 januari.

Overigens zou het voorstel uit deze ingezonden brief ook toegepast kunnen worden op andere kosten, zoals bij:

  • brandschade door experimenten met of opslag van grote hoeveelheden vuurwerk of andere brandgevaarlijke stoffen;
  • verwondingen en/of schade ten gevolge van het rijden met te hoge snelheden, onder invloed van alcohol of drugs, onverantwoord inhalen, of het niet dragen van een veiligheidsgordel, of telefoneren onder het rijden;
  • bijv. leverschade door overmatig alcoholgebruik;
  • enz.

P.S.: en eigenlijk zouden deze 'zelf-schuldigen' ook geen aanspraak moeten kunnen maken op een WAO of andere uitkering, behalve op een bijstandsuitkering. Dus niet alleen "eigen schuld, dikke bult", maar ook "jammer maar helaas".

Geen opmerkingen: